Terug naar overzicht
05 april 2023

RIV-wijziging weggepromoveert

Zo'n drie-en-een-half jaar geleden werd een Wetsvoorstel ingediend dat het advies van een bedrijfsarts over de belastbaarheid van de werknemer leidend moet maken bij de toets op de re-integratie inspanningen door het UWV. Deze RIV-toets moet dan alleen nog door een arbeidsdeskundige van het UWV worden gecontroleerd. Dit Wetsvoorstel vindt minister Van Gennip zo belangrijk dat zij het heeft ingetrokken.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Een werkgever is verplicht een bedrijfsarts in te schakelen voor de verzuimbegeleiding. Op basis van de belastbaarheid die door de bedrijfsarts wordt vastgesteld zal de werkgever de re-integratie-inspanningen vormgeven. Als een werknemer een WIA-aanvraag naar het UWV stuurt, dan moet daar een re-integratieverslag bijgevoegd worden. Dit verslag wordt door UWV gebruikt om te beoordelen of er voldoende re-integratie-inspanningen zijn verricht door werkgever en werknemer. Bij onvoldoende inspanning en resultaat legt UWV een loonsanctie op. Zelfs als het advies van de bedrijfsarts over de belastbaarheid van de zieke werknemer wordt opgevolgd, kan zo'n sanctie worden opgelegd. Dit is het geval als de UWV-verzekeringsarts de inschatting van de bedrijfsarts over de belastbaarheid niet deelt en er daaroor re-integratiekansen zijn gemist. 

Om de onzekerheid weg te nemen regelt het Wetsvoorstel dat het advies van de bedrijfsarts leidend wordt bij de RIV-toets. Het voorstel is niet unaniem met enthousiasme onthaald. Niet alleen de oppositiepartijen zijn kritisch. De vakbonden FNV, CNV, VCP en de verenigingen voor verzekeringsartsen NOVAG en NVVG smeken bijna om het Wetsvoorstel richting prullenbak te verwijzen (zie ook dit digi-kwestbericht). Minister Van Gennip heeft het Wetsvoorstel aangehaald in haar brief van 3 april jl. over de hervorming van de arbeidsmarkt. In die brief schrijft de minister dat zij het belangrijk vindt om de onzekerheid voor werkgevers weg te nemen, waarbij de re-integratie kansen van werknemers voldoende geborgd blijven. De aanpak wordt nu echter vooruitgeschoven. Het wetsvoortstel trekt de minister in en zij wacht eerst op advies van Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel (OCTAS). Werkgevers hebben nog even onduidelijkheid, maar de minister heeft geen discussie meer met de hierboven aangehaalde partijen.