Terug naar overzicht
24 maart 2014

Zwangerschapsuitkering belast

Met ingang van 1 juli 2008 heeft de zwangere zelfstandige recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof. Dit is geregeld middels een wijziging in de Wet Arbeid en Zorg (WAZO) via de Wet Zwangerschaps- en bevallingsverlof Zelfstandigen.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Met ingang van 1 juli 2008 heeft de zwangere zelfstandige recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof. Dit is geregeld middels een wijziging in de Wet Arbeid en Zorg (WAZO) via de Wet Zwangerschaps- en bevallingsverlof Zelfstandigen. Sinds de inwerkingtreding van deze wet hebben zwangere zelfstandigen recht op een uitkering van 16 weken op basis van het minimumloon. Arbeidsongeschiktheidsverzekeraars hebben in veel gevallen ook een regeling in de voorwaarden opgenomen voor zwangerschap en bevalling. Deze zwangerschapsdekking kan per maatschappij kan verschillen.

Als een arbeidsongeschiktheidsverzekering tot uitkering komt, dan is deze uitkering normaal gesproken belast. Als de verzekeringnemer voor de Belastingdienst een natuurlijk persoon is, dan wordt op de uitkeringen loonheffing ingehouden en afgedragen aan de Belastingdienst. Verzekeraars en de Belastingdienst zijn overeengekomen dat de uitkering in verband met zwangerschap niet belast is. Loonheffing wordt alleen ingehouden op periodieke uitkeringen in verband met arbeidsongeschiktheid en zwangerschap is natuurlijk niet als zodanig te kwalificeren.

Samenvattend: een reguliere uitkering in verband met arbeidsongeschiktheid is een belaste uitkering en een zwangerschapsuitkering is onbelast.