Terug naar overzicht
16 maart 2015

Zwangerschap op de AOV

Zwangerschap is natuurlijk niet te kwalificeren als ziekte of arbeidsongeschiktheid. Toch is het niet de bedoeling om gedurende de volledige zwangerschapsperiode te werken. Om zowel kind als moeder een gezonde start te geven is

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Zwangerschap is natuurlijk niet te kwalificeren als ziekte of arbeidsongeschiktheid. Toch is het niet de bedoeling om gedurende de volledige zwangerschapsperiode te werken. Om zowel kind als moeder een gezonde start te geven is het zwangerschaps- en bevallingsverlof in de Wet Arbeid en zorg opgenomen. Ook voor zelfstandig onderneemsters. Is het dan nodig om op een private verzekering dekking op te nemen voor zwangerschap? De rechter vindt soms van wel.

In dit geval was er een zwangere advocate met een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een vaste lastenverzekering voor doorbetaling van maatschapskosten gedurende arbeidsongeschiktheid. De arbeidsongeschiktheidsverzekering kent een extra dekking voor een zwangerschapsuitkering. De verzekerde komt hiervoor in aanmerking als de aov minimaal twee jaar heeft gelopen. De vaste lastenverzekering biedt geen dekking voor een zwangerschapsuitkering. De advocate heeft de voorwaarden van de verzekeringen laten toetsen door de Commissie Gelijke Behandeling. De commissie stelt dat zwangerschap niet mag worden uitgesloten in de vaste lastenverzekering en dat een wachttijd van twee jaar niet aan de orde mag zijn. De advocate gaat met dit oordeel in de hand naar de rechter.

De rechter vindt ook dat de verzekeraar een verboden onderscheid maakt op grond van geslacht door in de vastekostenverzekering zwangerschap uit te sluiten. De verzekeraar is het hier niet mee eens, omdat van arbeidsongeschiktheid geen sprake is en gaat in hoger beroep. We houden het in de gaten.