Terug naar overzicht
16 februari 2015

Ziektewet of verzuimpolis

Met de komst van Wet BeZaVa waarschuwden we voor een mogelijk nadelig gevolg voor verzuimverzekeraars. De nieuwe wetgeving zorgt er voor dat de Ziektewetuitkering die werknemers ontvangen als zij ziek uit dienst gaan, wordt verhaald op de werkgever. Dit gebeurt vooral als een dienstverband van een zieke medewerker afloopt. Als de werkgever een ziekteverzuimverzekering heeft, kan het lonend zijn om

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Met de komst van Wet BeZaVa waarschuwden we voor een mogelijk nadelig gevolg voor verzuimverzekeraars. De nieuwe wetgeving zorgt er voor dat de Ziektewetuitkering die werknemers ontvangen als zij ziek uit dienst gaan, wordt verhaald op de werkgever. Dit gebeurt vooral als een dienstverband van een zieke medewerker afloopt. Als de werkgever een ziekteverzuimverzekering heeft, kan het lonend zijn om het contract van de zieke werknemer te verlengen. Er ontstaat dan geen Ziektewetschade, maar de loondoorbetalingsverplichting bij ziekte loopt door. Omdat de loondoorbetalingsverplichting al gedekt is onder de lopende verzuimpolis, lijdt de werkgever minder schade.

In De Financiële Telegraaf was afgelopen zaterdag een bericht te lezen over dit onderwerp. Avéro Achmea zou een uitkering vanuit een verzuimpolis hebben teruggevorderd, omdat dit een uitkering betrof voor een werknemer waarvan het contract tijdens ziekte verlengd was.  Avéro Achmea zou gehandeld hebben conform de polisvoorwaarden.

Medio 2014 heeft Enkwest nog een onderzoek uitgevoerd onder de belangrijkste verzuimverzekeraars. Toen bleek dat verzekeraars werknemers met tijdelijke dienstverbanden niet anders behandelen dan werknemers met een vast dienstverband. Inmiddels zijn er een aantal polisvoorwaarden aangepast. Zo staat in de voorwaarden van De Amersfoortse Verzekeringen de volgende uitsluiting:

‘U ontvangt geen vergoeding (meer) voor de verzekerde als u niet (meer) voldoet aan de algemene voorwaarden of deze modulevoorwaarden. Dit is het geval als de verzekerde arbeidsongeschikt was op de datum waarop de verlenging van zijn arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd inging. Deze bepaling geldt niet als u kunt aantonen dat de verlenging was overeengekomen voordat de verzekerde arbeidsongeschikt werd.’

Avéro kent een dergelijke specifieke voorwaarde echter niet.

Misbruik moet natuurlijk zoveel als mogelijk worden voorkomen. In de situatie die speelde bij Avéro was er sprake van een werkgever die graag verder wilde met de werknemer. De reden voor contractverlenging was dus niet het voorkomen van een Ziektewetclaim. Polisvoorwaarden moeten dat natuurlijk niet in de weg staan. Gelukkig kunnen we uit het artikel in De Financiële Telegraaf opmaken dat Avéro contact opneemt met de werkgever. ‘Doel hiervan is elkaars standpunten beter te begrijpen en samen te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen in deze situatie’, aldus een woordvoerster.