Terug naar overzicht
19 oktober 2015

WW-reparatie

De wijziging van de dagloonvaststelling in de WW heeft meer impact dan minister Asscher vooraf had verwacht. Het dagloon wordt vastgesteld door het verdiende inkomen in een refertejaar te delen door 261. Dit heeft gevolgen voor

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

De wijziging van de dagloonvaststelling in de WW heeft meer impact dan minister Asscher vooraf had verwacht. Het dagloon wordt vastgesteld door het verdiende inkomen in een refertejaar te delen door 261. Dit heeft gevolgen voor werknemers die niet alle dagen in het refertejaar gewerkt hebben. Een tweede nadeel is er voor de werknemer die na een periode van loondoorbetaling ziek wordt. Een werknemer krijgt in het tweede ziektejaar vaak 70 procent van het loon doorbetaald. Omdat dit bij aansluitende werkloosheid de referteperiode is voor de WW-uitkering, valt die uitkering fors lager uit.

Asscher gaat oplossingen zoeken voor de dagloonvaststelling bij starters, flexwerkers en herintreders. Waarschijnlijk komt er een startersregeling. Overige oplossingsrichtingen waar de minister aan denkt zijn een gewijzigde referteperiode of een minimum dagloon. Zodra de minister  er uit is kunnen we weer een brief van hem tegemoet zien. Het is al wel duidelijk hoe de dagloonvaststelling na een periode van loondoorbetaling bij ziekte eruit ziet. Bij werknemers die loondoorbetaling bij ziekte krijgen voor WW, wordt de referteperiode gewijzigd naar een jaar voorafgaand aan de eerste ziektedag.