Terug naar overzicht
11 april 2022

Wijziging RIV-toets

Onze vorige minister van Sociale Zaken & Werkgelegenheid Wouter Koolmees heeft in 2020 een wetsvoorstel ingediend dat de toetsing van het re-integratieverslag (RIV) moet wijzigen. Dat is nodig om onzekerheid bij werkgevers weg te nemen. Door de val van het kabinet is het wetsvoorstel niet meer behandeld, maar staat nu weer op de agenda. Daar is niet iedereen gelukkig mee.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

De wijziging in toetsing was volgens de minister nodig om werkgevers tegemoet te komen. Werkgevers zouden de verplichtingen rondom loondoorbetaling en re-integratie als te zwaar beschouwen met als gevolg dat nog maar weinig werknemers een vast dienstverband krijgen aangeboden. Voor kleinere werkgevers zouden de verplichtingen extra zwaar wegen omdat zij weinig re-integratiemogelijkheden hebben. Een bijkomend probleem is volgens Koolmees dat er bij werkgevers onzekerheid bestaat over de re-integratierichting. Die onzekerheid bestaat doordat UWV pas aan het einde van twee jaar re-integratie-inspanningen een beoordeling erover uitvoert. Een werkgever is verplicht een bedrijfsarts in te schakelen voor de verzuimbegeleiding. Op basis van de belastbaarheid die door de bedrijfsarts wordt vastgesteld zal de werkgever de re-integratie-inspanningen vormgeven. Zelfs als het advies van de bedrijfsarts over de belastbaarheid van de zieke werknemer wordt opgevolgd, kan een sanctie worden opgelegd, als UWV de inschatting van de bedrijfsarts niet deelt. Indien de inspanningen dan als onvoldoende worden ervaren, dan wordt de loondoorbetalingsperiode met een jaar verlengd. Dit is bijzonder teleurstellend als de werkgever netjes alle adviezen van de bedrijfsarts in de voorliggende periode heeft opgevolgd.

Het voorstel van Koolmees was dat de verzekeringsarts niet langer een oordeel zou kunnen geven over het re-integratieadvies van de bedrijfsarts. Concreet zou dit betekenen dat een re-integratieverslag puur op arbeidsdeskundige gronden zou gaan plaatsvinden. Toen het vorige kabinet zijn ontslag indiende is het wetsvoorstel controversieel verklaard. Inmiddels staat het wel weer op de agenda, maar daar zijn niet alle partijen blij mee. Zorgen bestaan onder andere over de onafhankelijkheid van de bedrijfsarts, onbegrip van werknemers bij de WIA-beoordeling en het missen van re-integratiekansen. Op 16 mei aanstaande vindt de behandeling van het wetsvoorstel plaats. We gaan het voor u volgen.

Nb bent u Enkwest abonnee? Dan kunt u op onze site de uitgebreide nieuwsbrief over de mogelijke wijziging van de RIV-toets lezen.