Terug naar overzicht
04 januari 2016

WIA-succes voor de Ziektewet

Sinds 2013 hebben we te maken met de Wet Beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters (BeZaVa). In deze Wet is opgenomen dat drie jaar na de inwerkingtreding wordt onderzocht wat de effecten van deze wet zijn in de praktijk. Over de beperking van WIA-instroom van vangnetters valt nog weinig te zeggen, daar loopt de Wet nog niet lang genoeg voor. Toch noemt Asscher de eerste uitkomsten nu al

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Sinds 2013 hebben we te maken met de Wet Beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters (BeZaVa). In deze Wet is opgenomen dat drie jaar na de inwerkingtreding wordt onderzocht wat de effecten van deze wet zijn in de praktijk. Over de beperking van WIA-instroom van vangnetters valt nog weinig te zeggen, daar loopt de Wet nog niet lang genoeg voor. Toch noemt Asscher de eerste uitkomsten nu al bemoedigend. Voor een groot deel komt dat door het WIA-succes dat in de Ziektewet is geïntroduceerd.

De WIA is een succesvolle Wet. Sinds de komst ervan is de instroom in de arbeidsongeschiktheidsregelingen enorm gedaald. Dat ligt niet aan het activerende karakter van de WIA. Het belangrijkste succes is de ophoging van de ondergrens voor een uitkering. Waar deze grens bij de WAO op 15 procent arbeidsongeschiktheid ligt, is de ondergrens van de WIA 35 procent arbeidsongeschiktheid. Net voor de komst van de WIA bedroeg de WAO-instroom in de klassen tussen 15 en 35 procent arbeidsongeschiktheid ongeveer 20 procent. Inmiddels wordt rond de 45 procent van de WIA aanvragen niet gehonoreerd omdat de beoordeelde werknemer minder dan 35 procent arbeidsongeschikt blijkt te zijn.

Met de komst van BeZaVa is de succesvolle uitkeringsondergrens van 35 procent in de Ziektewet geïntroduceerd. Hiermee kan de Ziektewetgerechtigde te maken krijgen bij de eerstejaars Ziektewetbeoordeling. Deze beoordeling houdt in dat een Ziektewetgerechtigde werknemer wordt afgeschat op basis van algemeen geaccepteerde arbeid. Hierbij wordt gebruik gemaakt van hetzelfde schattingsbesluit als bij de WIA-beoordeling. De beoordeling vindt plaats bij een werknemer die een Ziektewetuitkering ontvangt en 52 weken ziek is.  

Uit UWV-cijfers blijkt dat ongeveer een derde van de beoordeelde Ziektewetontvangers minder dan 35 procent arbeidsongeschikt is. Deze werknemers zijn dan niet ziek meer, maar (gedeeltelijk) werkloos. Dat mag Asscher een bemoedigend resultaat vinden, maar dat is het pas als er ook weer werk beschikbaar is voor deze 35-minners. Drie maanden na de beoordeling heeft slechts 16 procent van de uitgestroomde Ziektewetgerechtigden werk. Negen maanden na de beoordeling is dat gestegen naar 26 procent. Het aandeel 35-minners dat negen maanden na de WIA beoordeling werkt is twee keer zo hoog.