Terug naar overzicht
01 februari 2016

WIA cijfers

Vorige week heeft UWV haar januarinota gepubliceerd. We hebben de in- en uitstroom van wet WIA bekeken in verband met alle aandacht rond de herbeoordelingen van WGA-ers. En over premiekorting valt ook nog iets te zeggen.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Vorige week heeft UWV haar januarinota gepubliceerd. We hebben de in- en uitstroom van wet WIA bekeken in verband met alle aandacht rond de herbeoordelingen van WGA-ers. En over premiekorting valt ook nog iets te zeggen.

De instroom van de totale WIA is redelijk stabiel, maar tussen de regelingen IVA en WGA bestaan wel verschillen. Zo neemt de instroom in de IVA in 2015 toe met 500 uitkeringen naar 8.700 en in 2016 zal de instroom naar verwachting 8.900 uitkeringen bedragen. Bij de WGA neemt de instroom in 2015 daarentegen af met 1.500 uitkeringen naar 27.200 instromers in totaal. Dit jaar zal de instroom naar verwachting 27.400 uitkeringen bedragen. UWV geeft als verklaring voor het dalende aantal WGA uitkeringen een tweetal verklaringen. Allereerst zijn er de heilzame effecten van BeZaVA. Vangnetters herstellen vaker in de twee ziektejaren, met name door de eerstejaars Ziektewetbeoordeling, en komen daardoor niet meer toe aan de WIA aanvraag.  Daarnaast verdwijnen er steeds vaker WGA’ers in de IVA.  In 2015 gaan ten opzichte van een jaar eerder maar liefst 2.200 WGA-ers extra richting de IVA. Dit is een direct gevolg van een intensivering van het aantal herbeoordelingen WGA en UWV verwacht dat ook dit jaar het aantal overgangen van WGA naar IVA op een hoog niveau blijft. Het aandeel IVA-uitkeringen in de WIA neemt hierdoor toe van 29% eind 2014 tot 33% eind 2016.

Ook de uitstroom in de WGA neemt toe als gevolg van de herbeoordelingen; in 2015 met 500 uitkeringen naar 9700 en in 2016 met 100 uitkeringen. De uitstroom uit de IVA neemt nog meer toe, maar UWV geeft aan dat de uitstroom in de WIA vanaf dit jaar gaat afvlakken door de verhoging van de AOW-leeftijd.

Verder lezen we in de januarinota dat als gevolg van de Participatiewet de mobiliteitsbonussen worden geharmoniseerd. Vanaf 1 januari 2016 geldt de mobiliteitsbonus ook voor werkgevers die uitkeringsgerechtigden van gemeenten in dienst nemen. Volgens de uitvoerder wordt de mobiliteitsbonus wel verlaagd van € 7.000 naar € 1.800. Wij zijn van mening dat dit € 2.000 moet zijn en hopen dat de Belastingdienst er ook zo over denkt.