Terug naar overzicht
26 mei 2015

WIA berekenen

Callas, aanbieder van woonlastenverzekeringen en overlijdensrisicoverzekeringen, heeft afgelopen week een WIA planner geïntroduceerd.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Callas, aanbieder van woonlastenverzekeringen en overlijdensrisicoverzekeringen, heeft afgelopen week een WIA planner geïntroduceerd. Hiermee kunnen intermediairs worden ondersteund bij het advies aan particulieren over de risico’s van arbeidsongeschiktheid en werkloosheid en (uiteraard) de keuze voor een bijpassend product.

In de planner kunnen klant specifieke kenmerken worden ingevoerd zoals leeftijd, bruto jaarinkomen en het hypotheekbedrag. Op basis daarvan en van statistieken wordt met een kansberekening weergegeven hoe groot de kans is dat de persoon in een bepaalde WIA-situatie terecht komt. Met de planner kunnen vier scenario’s voor arbeidsongeschiktheid en één scenario voor werkloosheid worden uitgerekend.  De vier scenario’s voor arbeidsongeschiktheid zijn: volledige arbeidsongeschiktheid, gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid (40%), gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid (50%) en gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid (60%). In de planner wordt ook rekening gehouden met het inkomen van de partner en de aanwezigheid van WGA-hiaat en Excedentverzekeringen. Voor de WGA-hiaatverzekering kan voor een basis- en een uitgebreide dekking worden gekozen.

Met de bekende gegevens van de klant wordt uitgerekend hoeveel hij aan het einde van de maand tekort komt bij arbeidsongeschiktheid en met welk product dit tekort kan worden aangevuld.

De uitkomsten van de WIA planner worden in een rapport gezet waarin schematisch de inkomenssituatie wordt uitgelegd. Aan de hand van de uitkomsten van de scenario’s worden er drie productkeuzes aangegeven waarmee de tekorten die ontstaan bij arbeidsongeschiktheid of werkloosheid kunnen worden aangevuld.

Intermediairs kunnen de WIA planner vinden op het extranet van Callas.