Terug naar overzicht
11 december 2023

WGA-hiaat voor ziekenhuispersoneel

De medewerkers van ziekenhuizen hebben sinds 1 februari van dit jaar een nieuwe collectieve arbeids(voorwaarden)overeenkomst. Deze cao kwam pas tot stand na enkele acties van het ziekenhuispersoneel en dat heeft onder andere geresulteerd in meerdere loonsverhogingen. Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen gaat de cao de financiële mogelijkheden van de NVZ en haar leden mede daardoor ruim te boven. Overheid en zorgverzekeraars zullen bij moeten passen. Een afspraak die minder financiële consequenties heeft, maar voor sommigen meer impact kan hebben, is de collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

In de recente cao is over de collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering het volgende artikel opgenomen:

  • Cao-partijen maken gezamenlijk afspraken over een aan te bieden collectieve aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering aan werknemers (inclusief inloopregeling).
  • Deelname voor de werknemer is op vrijwillige basis.

Volgens vakbond FNV is het idee voor een aanvullende verzekering op initiatief van zowel vakbonden als werkgevers op de cao-tafel besproken en vastgelegd. De aanleiding was de coronapandemie die zorgde voor veel zieke werknemers in de zorg. Deze afspraak is eerder aan de orde geweest, namelijk bij de sector verpleging, verzorging en thuiszorg. In de laatste cao van VVT hebben de cao-partijen aangegeven dat zij het belangrijk vinden dat medewerkers die arbeidsongeschikt worden als gevolg van onder andere long-Covid niet geconfronteerd worden met een inkomensachteruitgang. Er is daarom een collectieve aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesproken die gecombineerd moet worden met een herverzekering van het derde WW-jaar. De arbeidsongeschiktheidsverzekering betreft een WGA-hiaatverzekering die een aanvulling biedt tot minimaal 70% van het inkomen voor ziekte.

In de cao voor ziekenhuizen staat dat de nieuwe aanvulling bij arbeidsongeschiktheid zoveel mogelijk conform de regeling zoals afgesproken in de cao VVT zal zijn. Het is dus niet verwonderlijk dat ook de verzekering bij Loyalis afgenomen kan worden. Meer verrassend is dat de dekking er aanzienlijk anders uitziet dan die voor de VVT-werknemers. De WGA-hiaatverzekering is wel hetzelfde, net als de dekking voor 35-minners. Wel opmerkelijk is dat deze 35-min-dekking niet in de cao is geregeld. Hetzelfde geldt voor de dekking ‘beroepsarbeidsongeschiktheid’ voor medisch specialisten en arts-assistenten die daarnaast vanwege de doelgroep niet in de VVT-verzekering van Loyalis voorkomt. Ook de extra dekking bij volledige arbeidsongeschiktheid is alleen in de verzekering voor ziekenhuismedewerkers opgenomen.

De ziekenhuismedewerkers hebben bij Loyalis dus een uitgebreidere dekking bij arbeidsongeschiktheid dan de VVT-werknemers. Dat geldt dan weer niet voor de dekking bij werkloosheid. De verzekering voor VVT-werknemers voorziet daar in een inkomensaanvulling die gebaseerd is op dekking van het ‘derde WW-jaar’. De verzekering voor ziekenhuismedewerkers kent die dekking niet. Dat hoeft ook niet want de cao voor ziekenhuismedewerkers voorziet al in een dergelijke aanvulling. U leest; een hoop regelingen rondom inkomensverzekeringen in cao’s. Je moet het allemaal maar weten. Of je kan eenvoudig de cao-module van Poliskraker raadplegen. Meer informatie.