Terug naar overzicht
19 mei 2014

WGA hiaat en de ondernemingsraad

De belangen van werknemers worden in een onderneming behartigd door de ondernemingsraad (OR). Een OR heeft bij besluiten die een werkgever neemt soms adviesrecht en soms instemmingsrecht. Op de site van de Rijksoverheid valt te lezen dat

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

De belangen van werknemers worden in een onderneming behartigd door de ondernemingsraad (OR). Een OR heeft bij besluiten die een werkgever neemt soms adviesrecht en soms instemmingsrecht. Op de site van de Rijksoverheid valt te lezen dat een werkgever de OR om instemming moet vragen voor het vaststellen, wijzigen of intrekken van personele regelingen. Voorbeelden daarvan zijn regelingen voor arbeidsomstandigheden en ziekteverzuim. Niet verwonderlijk dus dat wij nogal eens vragen krijgen over dit onderwerp. Zo werd ons afgelopen week de vraag voorgelegd of een werkgever instemming van zijn OR moet hebben als hij een WGA-hiaatverzekering wil beëindigen.

In welke situaties een OR instemmingsrecht heeft, is geregeld in artikel  27 van de Wet op de ondernemingsraden. In het eerste lid lezen we: De ondernemer behoeft de instemming van de ondernemingsraad voor elk door hem voorgenomen besluit tot vaststelling, wijziging of intrekking van een regeling met betrekking tot een pensioenverzekering, een winstdelingsregeling of een spaarregeling. Het is dus van belang of de WGA hiaatverzekering wordt aangemerkt als pensioenverzekering. Daarnaast is het derde lid van artikel 27 van de WOR van belang. Hierin wordt bepaald dat er geen instemming nodig is als  de wijziging, vaststelling of intrekking al is geregeld in een collectieve arbeidsovereenkomst of een regeling van arbeidsvoorwaarden vastgesteld door een publiekrechtelijk orgaan.