Terug naar overzicht
13 oktober 2014

WGA, een premieverhaal

De (sector)premies ZW en WGA 2015 zijn een paar weken bekend en de premies voor de WGA eigen risicodragersverzekeringen per 2015 worden nu langzamerhand door de verzekeraars verstrekt. Nieuwe premies voor nieuwe contracten, maar ook verlengingsvoorstellen (meestal voor de duur van 1 jaar; tot 1-1-2016). Uitgaande van de nieuwe premiestellingen kunnen we concluderen dat

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

De (sector)premies ZW en WGA 2015 zijn een paar weken bekend en de premies voor de WGA eigen risicodragersverzekeringen per 2015 worden nu langzamerhand door de verzekeraars verstrekt. Nieuwe premies voor nieuwe contracten, maar ook verlengingsvoorstellen (meestal voor de duur van 1 jaar; tot 1-1-2016). Uitgaande van de nieuwe premiestellingen kunnen we concluderen dat inkomensverzekeraars niet op vergroting van hun marktaandeel zitten te wachten, maar nog steeds schoon schip willen maken in hun WGA ERD portefeuille. De adviseurs zitten daardoor naar hun klanten toe met een moeilijk verhaal. Onder aan de streep speelt het financiële aspect bij WGA eigen risicodragen nog steeds  de belangrijkste rol. Nu UWV vaak ‘goedkoper’ is dan de private aanbieders, krijgen wij regelmatig de vraag of het niet het beste is om de werkgever te adviseren om per 2015 terug te gaan naar het UWV.

Allereerst is het goed om vast te stellen dat er geen standaard WGA advies is. Vanuit financieel oogpunt is het zinvol om het daadwerkelijke premieverschil te beoordelen. UWV en private verzekeraars hebben niet hetzelfde product, is overstappen voor bijvoorbeeld 200 euro wel verstandig? We willen enkele overwegingen meegeven.

Gezien de koppeling van WGA flex aan WGA vast, zorgt  vrijwillige terugkeer naar UWV voor een beperking van de keuzevrijheid per 2017. Een eigen risicodrager die weer publiek verzekerd wordt, mag immers pas na drie jaar weer eigen risicodrager worden. De kans dat bij kleinere werkgevers een vangnetter in de WGA belandt is klein en de private premiestelling zal dus per 1-1-2017 niet hoog zijn. Een werkgever die in 2015 terugkeert naar UWV zal hier pas per 2018 voor kunnen kiezen. Wil de werkgever terug naar UWV, dan kan het verstandig zijn om een gedwongen terugkeer, door het intrekken van de garantieverklaring te bewerkstelligen.

Een andere overweging die moet worden meegenomen is de versnippering in de dekking die kan ontstaan bij een aantal keuzes. Een werkgever kan een verzuimverzekering hebben afgesloten voor het vaste personeel, bij WGA instroom is echter het UWV aan zet, maar toch ook weer een (andere) private verzekeraar voor het WGA hiaat. Deze versnippering komt nu ook voor bij de vangnetter, die bij ziekte eerst bij de werkgever terecht kan, vervolgens is het UWV aan zet met de Ziektewet en WGA, maar ook hier kan nog een WGA aanvullingsverzekeraar aan zet komen. Eigen risicodragerschap biedt de mogelijkheid om dekkingen te concentreren en daar hebben werkgever en werknemer in geval van schade voordeel van. Denk daarbij aan de bereidheid van de verzekeraar tot medefinanciering van re-integratie-trajecten. Ook het administratieve proces bij werkgever en verzekeraar wordt een stuk duidelijker als de 12 jaarsperiode onder één dak is ondergebracht. Het kan dus ook een goede keuze zijn om de marktontwikkelingen op het terrein van de 12jaarsdekkingen af te wachten.

Verzekeraars zitten niet stil. Voor hen is 1-1-2017 ook erg belangrijk. Want de samenvoeging van WGA-vast en WGA-flex leidt tot een ander risico. Waarbij verzekeraars ook rekening mogen houden met de inmiddels ingevoerde kortere periode van de duur van de WGA-loongerelateerde periode (maximaal 24 maanden als gevolg van Wet Werk en Zekerheid). Het UWV nog niet, want het UWV kijkt alleen maar terug.

Verder speelt een rol dat werkgevers die op of vanaf 1-1-2017 eigen risicodrager zijn voor WGA, pas het risico van WGA-flex gaan krijgen van iedereen die ziek wordt vanaf 1-1-2017. Bij UWV blijven betekent wel WGA-flex premie betalen voor deze zieken. Het zijn kleine verschillen bij kleinere werkgevers, maar wel het overwegen waard.

Natuurlijk is premie belangrijk. Maar een verzekering oversluiten omdat elders een lager tarief wordt gehanteerd lijkt nogal kort door de bocht. We hopen dat adviseurs met deze overwegingen wat verder geholpen zijn in het advies naar hun werkgevers.