Terug naar overzicht
02 november 2015

WGA-achterstanden

Minister Asscher heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over werkvoorraad bij het UWV. De achterstanden bij de herbeoordelingen voor de WGA zijn daarbij zorgelijk, want als de minister niet ingrijpt, zullen deze alleen maar verder oplopen

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Minister Asscher heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over werkvoorraad bij het UWV. De achterstanden bij de herbeoordelingen voor de WGA zijn daarbij zorgelijk, want als de minister niet ingrijpt, zullen deze alleen maar verder oplopen.

Het UWV heeft de afgelopen jaren steeds meer herbeoordelingen uitgevoerd, zelfs meer dan met Sociale Zaken is afgestemd. Deze toename weegt echter niet op tegen de toename in het aantal verzoeken voor herbeoordelingen. Volgens UWV zijn verzekeraars voornamelijk de veroorzakers van de oplopende werkvoorraad: ‘Zij maken meer werk van de activering en re-integratie van WGA-gerechtigden en vragen vanuit die optiek meer herbeoordelingen bij UWV aan’. In 2015 loopt UWV de opgelopen achterstand wel iets in: er worden naar verwachting meer herbeoordelingen verricht (43.700) dan er nieuwe herbeoordelingen bij komen (41.700). De achterstand wordt daarmee teruggebracht tot 9.500 herbeoordelingen.

Toch zullen er extra maatregelen nodig zijn om de huidige achterstanden weg te werken omdat bij ongewijzigd beleid de achterstand volgend jaar zal oplopen tot 16.800 herbeoordelingen.

Minister Asscher is met het UWV in gesprek hierover en gaat begin volgend jaar vertellen welke aanvullende afspraken hij met UWV maakt. In ieder geval gaat Asscher kijken of de taken en capaciteiten bij herbeoordelingen efficiënter herschikt kunnen worden. De volgende opmerking van de minister vinden wij erg interessant: ‘Verder is de toepassing van het duurzaamheidscriterium belangrijk’. Het zou natuurlijk een heleboel herbeoordelingswerk schelen als volledig arbeidsongeschikten wat vaker in de IVA belanden dan in de WGA. Als dit ook recht doet aan de feitelijke situatie van de werknemer, dan is niet alleen UWV, maar ook de arbeidsongeschikte werknemer en zijn (ex)werkgever daar goed mee geholpen.