Terug naar overzicht
02 december 2013

Wetsvoorstel Werk en Zekerheid

Volgens het kabinet zitten we met een hopeloos verouderd ontslagrecht. Ontslag is duur en ingewikkeld voor werkgevers, werknemers blijven het liefst hun hele leven in dezelfde werksituatie en werklozen blijven lang werkloos. De Wet Werk en Zekerheid moet dit gaan oplossen.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Volgens het kabinet zitten we met een hopeloos verouderd ontslagrecht. Ontslag is duur en ingewikkeld voor werkgevers, werknemers blijven het liefst hun hele leven in dezelfde werksituatie en werklozen blijven lang werkloos. De Wet Werk en Zekerheid moet dit gaan oplossen. Dat moet gebeuren met wijzigingen in het Burgerlijk Wetboek, WW, IOW, maar ook de WIA wijzigt. De meeste wijzigingen kennen we al uit het sociaal akkoord van begin dit jaar. De hoofdpunten uit het wetsvoorstel zetten we voor u op een rij.

 

De WW

  • De wet geeft recht op maximaal twee jaar WW. Als wettelijke opbouw geldt dat elk jaar arbeidsverleden voor 2016 recht geeft op één maand WW. Dat geldt voor de eerste 10 jaar arbeidsverleden. Voor arbeidsverleden na het 10e jaar geldt dat zij recht geeft op een halve maand WW, waarbij het minimum van drie maanden WW blijft gehandhaafd. De lengte wordt vanaf 2016 tot 2019 stapsgewijs verkort.
  • De hoogte van de WW blijft loongerelateerd en vanaf juli 2015 is er sprake van  inkomstenverrekening zoals dat ook in de WIA gebeurt (met reductiefactor!).
  • Passende arbeid is na 6 maanden gangbare arbeid.
  • Er is in het wetsvoorstel een mogelijkheid gecreëerd om in de toekomst WW premiedifferentiatie in te voeren. De SER komt volgend jaar met een advies over de WW financiering en mede op basis daarvan zal de overheid besluiten om de premiedifferentiatie al dan niet in te voeren.
  • Voor werknemers die vanaf hun 60ste werkloos blijven of worden blijft de IOW tot 2020 van kracht.

 

De WIA

  • De loongerelateerde uitkering van de WGA wordt op dezelfde wijze vastgesteld als de WW. Dit betekent dus dat de LGU korter gaat worden en dat de opbouw van de uitkeringsduur langzamer wordt. De gevolgen zijn lagere kosten voor de WGA premiedifferentiatie en WGA last voor WGA eigen risicodragers(verzekeringen). Voor WGA aanvullingsverzekeringen geldt het tegenovergestelde: zij zullen eerder moeten uitkeren.

 

Ketenbepaling

  • De maximumtermijn in de ketenbepaling wordt teruggebracht van 3 naar 2 jaar. Het maximaal aantal contracten voordat er een vast dienstverband ontstaat blijft drie.
  • Contracten die elkaar binnen 6 maanden opvolgen worden gezien als opvolgende contracten. Dit is nu 3 maanden en na wijziging mag hier ook per cao niet van worden afgeweken.
  • In uitzonderlijke gevallen (Asscher noemt de sectoren media, cultuur en academische sector) kan per cao de maximale duur en het aantal contracten worden uitgebreid naar maximaal 6 contracten in maximaal 4 jaar.
  • De ketenbepaling bij uitzendovereenkomsten gaat na 26 weken in. De afwijking daarvan in cao’s wordt gemaximeerd op 78 weken.

 

Ontslagroute

  • Momenteel kan een werkgever kiezen of hij ontslag via UWV of rechter afwikkelt. De nieuwe Wet regelt dat vanaf juli 2015 bedrijfseconomisch ontslag en ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid door het UWV worden behandeld en dat ontslag om persoonlijke redenen bij een rechter wordt voorgelegd.
  • Ontslag met wederzijds goedvinden blijft mogelijk. De werknemer moet schriftelijk instemmen met de beëindiging van het dienstverband en heeft daarna 14 dagen de tijd om hier zonder opgaaf van reden op terug te komen.

 

Ontslagvergoeding

  • Een werknemer heeft bij beëindiging van een dienstverband dat minimaal twee jaar geduurd heeft, recht op een transitievergoeding.
  • De hoogte bedraagt een derde van een maandsalaris per dienstjaar voor de eerste tien jaar van een dienstverband en een half maandsalaris per dienstjaar voor de periode na 10 jaar.
  • De maximale transitievergoeding bedraagt 75.000 euro of een jaarsalaris als dat salaris hoger ligt dan 75.000 euro.
  • De vergoeding wordt altijd betaald als de werkgever het dienstverband beëindigd, behalve als de reden daarvoor te wijten is aan gedrag van de werknemer.

 

Bernard Wientjes van werkgeversvereniging VNO-NCW is blij met de wijzigingen in de ontslagroute. Hij stelt dat ieder jaar een miljard euro wordt uitgegeven aan advocaten en arbeidsrechters voor de afwikkeling van ontslagzaken. Als dat verdwijnt zullen er in die sector zelf de nodige ontslagen volgen. Gelukkig is er dan de transitievergoeding.