Terug naar overzicht
24 februari 2014

Welke schade nou wel en welke niet?

Dankzij BeZaVa is het verzuim- en arbeidsongeschiktheidsrisico van werkgevers een stuk uitgebreid. Ziektewet, WGA, en WGA-flexinstroom worden individueel, sectoraal of een beetje van beide doorbelast. Het is niet vreemd dat we over deze complexe materie veel vragen krijgen. Zo stelde een van onze relaties

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Dankzij BeZaVa is het verzuim- en arbeidsongeschiktheidsrisico van werkgevers een stuk uitgebreid. Ziektewet, WGA, en WGA-flexinstroom worden individueel, sectoraal of een beetje van beide doorbelast. Het is niet vreemd dat we over deze complexe materie veel vragen krijgen. Zo stelde een van onze relaties die eigen risicodrager is voor de WGA, de vraag hoe het zit met de schade van een werknemer die in 2012 ziek is geworden en in 2013 ziek uit dienst is gegaan.

Van belang voor de toerekening van een uitkering is wat voor een werkgever dit is; klein, middelgroot of groot. Want vanuit de premiedifferentiatie beredeneerd valt de schadelast toe te rekenen per type werkgever. Gaat het om sectorpremie (kleine werkgever), individuele premie (grote werkgever) of een combinatie van beiden (middelgrote werkgever).

De werknemer is in 2012 ziek geworden en heeft een eerste Ziektewetdag gehad in 2013. De Ziektewetuitkeringen over het jaar 2013 en eventueel 2014 leiden tot  Ziektewetpremiedifferentiatie in de jaren 2015 en 2016 (t-2). Tenzij de werkgever eigen risicodrager voor de Ziektewet wordt. Bij  Eigenrisicodragen voor de Ziektewet geldt namelijk dat de reeds ingegane uitkeringen achterblijven bij UWV.

Deze persoon komt in 2014 in WGA en zal voor de premie van 2016 WGA-flex bepalend zijn. Per 2016 is er echter geen onderscheid meer in WGA-vast en WGA-flex (samenvoeging). Per 2016 zal deze werkgever ook de keuze gemaakt moeten hebben om voor het gehele WGA-risico wel, of juist niet eigen risicodrager te zijn.

Maar… als deze werkgever eigenrisicodrager blijft dan is weer in de wet geregeld dat de schadelast van WGA-flex met ziektedag voor 1-1-2016 niet voor rekening komt van de eigen risicodrager. 

Ook vragen over Bezava? Misschien is ons abonnement iets voor u!