Terug naar overzicht
13 november 2023

Week van de werkstress

De week van de werkstress bestaat alweer bijna 20 jaar en wordt dit jaar voor de tiende keer gehouden. Eerst georganiseerd door de overheid en sinds 2018 heeft OVAL de uitvoering opgepakt. Onze overheid wilde de coördinatie namelijk graag aan de markt overlaten. Dat lukt OVAL prima en ‘de markt’ is daar zeker een onderdeel van.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

De afgelopen jaren kende de week van de werkstress thema’s als ‘Blijf in balans!’, ‘Mentaal Sterk!’ en ‘Een Week vol Werkplezier’. In de afgelopen jaren is de inhoudelijke focus van de Week van de Werkstress volgens de organisatoren steeds meer verlegd van werkstress naar werkplezier, preventie en ontwikkeling. Het succes van de Week van de Werkstress is volgens OVAL gebaseerd op samenwerking. Het is geen kunstje van OVAL alleen; het ministerie van SZW, werkgevers- en werknemersorganisaties, branche- en beroepsverenigingen en ook vele honderden individuele bedrijven organiseren activiteiten voor de stressweek. Dat valt goed te merken aan de toolkit.

Op de speciale website van de Week van de Werkstress is een toolkit te vinden. Het betreft een digitale gereedschapskist met tips en tools van allerlei experts op stressgebied. Denk bijvoorbeeld aan een speciaal platform waar anoniem contact opgenomen kan worden met een coach of arts, een koerskaart Werk Privé Plezier voor de betere gesprekken en uiteraard een stresstest. Dit jaar is het thema ‘Verbinding’. In de toolkit worden inspirerende tips voor verbinding voor de werkvloer gegeven zoals samen verjaardagen vieren, de kantoorhond uitlaten, spelletjes doen en een complimentenmuur creëren. Verder verdient de ‘Verbindingsbingokaart’ uit de toolkit bijzondere aanbeveling. Op deze plek vindt u de volledige toolkit.

Het thema verbinding is met een reden gekozen. Juist in deze tijd van het hybride werken, toenemende individualisering en een steeds krappere arbeidsmarkt is het volgens OVAL belangrijk om als werkgever en werkende extra aandacht te besteden aan (ver)binding als onderdeel van de mentale gezondheid. Mentaal gezonde medewerkers die zich verbonden voelen met elkaar en met de organisatie. Nu lijkt OVAL zelf overigens prima te weten hoe verbinding gemaakt moet worden. OVAL wil graag kennis, ervaring en expertise delen met organisaties en biedt drie samenwerkingsvarianten aan. Als ‘light-partner’ krijg je kaarten voor het event van de Week van de werkstress, naamsvermelding en logo op de site en minstens één vermelding in de sociale media campagne. De kosten bedragen 1.500 euro. Een ‘regular-partner’ betaalt het dubbele maar krijgt meer eventkaarten en wordt minstens driemaal genoemd in de digitale campagne. Voor 7.500 euro word je een ‘premium partner’ en krijg je naast meer van het voorgaande ook de mogelijkheid om jouw (betaalde) diensten in de toolkit te stoppen.

Stressbestrijding is erg belangrijk en het mag duidelijk wat kosten.