Terug naar overzicht
18 november 2013

Wat mag je nou eigenlijk wel vragen?

In televisie-uitzendingen van Zembla en het rapport van het meldpunt verzuim van FNV komen de verzuimbedrijven er niet best van af als het gaat om de privacywetgeving. Het lijkt dan ook lastig: er is een zieke werknemer en die moet re-integreren. Dan moet je toch op z’n minst weten wat er aan de hand is. Dat mag dan ook gevraagd worden, maar

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

In televisie-uitzendingen van Zembla en het rapport van het meldpunt verzuim van FNV komen de verzuimbedrijven er niet best van af als het gaat om de privacywetgeving. Het lijkt dan ook lastig: er is een zieke werknemer en die moet re-integreren. Dan moet je toch op z’n minst weten wat er aan de hand is. Dat mag dan ook gevraagd worden, maar alleen door de bedrijfsarts. Deze mag vervolgens alleen gegevens die noodzakelijk zijn voor re-integratie of begeleiding van zieke werknemers aan werkgevers verstrekken. Het lijkt daarmee duidelijk maar toch gaat het in de praktijk wel eens mis. Het ministerie van SZ&W vermoedt dat het om een ‘per ongelukje’ kan gaan en heeft daarom een brief verzonden aan arbodiensten en verzuimbedrijven om het nog een keertje uit te leggen:

De volgende gegevens mogen door de bedrijfsarts aan een werkgever worden doorgegeven:

  • De werkzaamheden waartoe een werknemer wel of juist niet in staat is;
  • De verwachte duur van het verzuim;
  • De mate waarin een werknemer arbeidsongeschikt is;
  • De eventuele aanpassingen of werkvoorzieningen die de werkgever in het kader van de re-integratie moet treffen.

Verder blijft dus alles tussen werknemer en bedrijfsarts. Overigens, in sommige gevallen mag ook de casemanager beschikken over medische gegevens. Een bedrijfsarts kan zijn medische taken in het kader van de verzuimbegeleiding namelijk delegeren aan een casemanager. De casemanager valt dan onder het afgeleide beroepsgeheim van de bedrijfsarts. Hij of zij mag in dat geval beschikken over de medische informatie die nodig is voor de uitoefening van de gedelegeerde taken nodig is. Vanzelfsprekend mag de casemanager geen medische informatie aan de werkgever doorgeven. Als een casemanager niet onder het afgeleide beroepsgeheim valt, dan mag hij of zij alleen werken met gegevens die relevant zijn voor de begeleiding en re-integratie van de zieke werknemer.