Terug naar overzicht
28 april 2015

Wat kost verkorting van de loondoorbetaling?

Werkgeversorganisaties willen graag dat de loondoorbetalingsperiode wordt verkort naar maximaal één jaar. Minister Asscher heeft het Centraal Planbureau gevraagd om in kaart te brengen wat de financiële gevolgen zijn van een dergelijke wijziging.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Werkgeversorganisaties willen graag dat de loondoorbetalingsperiode wordt verkort naar maximaal één jaar. Minister Asscher heeft het Centraal Planbureau gevraagd om in kaart te brengen wat de financiële gevolgen zijn van een dergelijke wijziging. Op 26 april jongstleden is het CPB met haar raming naar buiten getreden. Onderstaand alvast een korte weergave van de belangrijkste conclusies van het bureau. Enkwest abonnees ontvangen binnenkort een uitgebreide samenvatting van de CPB raming.

De structurele kosten van inkorten van de loondoorbetalingsperiode van twee naar één jaar sec worden geraamd op 0,8 mld euro extra werkgeverslasten en een verslechtering van de overheidsfinanciën met 0,1 mld euro. Enerzijds nemen de kosten voor werkgevers af vanwege het vervallen van het tweede jaar loondoorbetaling. Anderzijds is sprake van een lastenverzwaring doordat extra WIA- instroom vervolgens langdurig in de arbeidsongeschiktheidsuitkering blijft. De WIA- premies nemen daardoor naar verwachting structureel meer toe dan de afname van de loondoorbetalingsuitgaven. Op korte termijn is dat nog niet het geval. De extra overheidsuitgaven bestaan uit meer gebruik van andere onderdelen van sociale zekerheid.

Bron: CPB