Terug naar overzicht
02 februari 2015

Wat is er aan de hand met de WGA?

Werkgevers kunnen voor de WGA-verzekering kiezen om hun zaken bij UWV te regelen of bij een WGA eigenrisicodragersverzekeraar. Steeds meer werkgevers lijken voor het UWV te kiezen. Het begint op te vallen dat een toenemend aantal partijen uit de wereld van de inkomensverzekeringen of de sociale zekerheid zich druk maakt over de financiering van de WGA.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Werkgevers kunnen voor de WGA-verzekering kiezen om hun zaken bij UWV te regelen of bij een WGA eigenrisicodragersverzekeraar. Steeds meer werkgevers lijken voor het UWV te kiezen. Het begint op te vallen dat een toenemend aantal partijen uit de wereld van de inkomensverzekeringen of de sociale zekerheid zich druk maakt over de financiering van de WGA. Zo konden we half januari een ‘position paper’ van het actuarieel genootschap lezen waarin stond dat het huidige duale stelsel eigenlijk geen toekomst heeft. Het Financieel Dagblad meldde vorige week dat inkomensverzekeraars kansloos zijn in de concurrentie met het UWV en VVD Kamerleden Schut-Welkzijn en De Vries hebben over het onderwerp vragen gesteld aan minister Asscher.

Er is blijkbaar geen ‘level playingfield’. Verzekeraars trekken zich deels of geheel terug uit de WGA- markt en met het oog op 2016 zal daar waarschijnlijk geen verandering in komen. In 2016 worden immers de financiering van WGA-flex- en WGA-vastlasten samengevoegd. Ondanks dat WGA-flexlasten pas meetellen als de eerste ziektedag in 2016 ligt en dus pas vanaf 2018 op verzekeraars verhaald zullen worden, hebben we niet de indruk dat verzekeraars het een aantrekkelijke markt vinden. Minister Asscher zal binnenkort op de vragen van de VVD moeten reageren. Eén van die vragen is wat er gaat gebeuren om het gelijke speelveld tussen private en publieke markt voor verzekeringen tegen arbeidsongeschiktheid te bevorderen. Wij zijn benieuwd of Asscher misschien overweegt om de samenvoeging van WGA-vast en WGA-flex uit te stellen en eerst maatregelen gaat nemen om het duale stelsel beter te laten functioneren. Uiteraard houden we deze kwestie goed voor u in de gaten!