Terug naar overzicht
02 november 2015

Wat is duurbelastbaarheid?

Verzekeringsartsen van het UWV moeten beoordelen of een arbeidsongeschikte werknemer belastbaar is voor werk. Een onderdeel daarvan is de beoordeling van de mogelijke arbeidsduur die bij de arbeidsongeschikte van toepassing is. Tot aan de afgelopen zomervakantie gebruikten

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Verzekeringsartsen van het UWV moeten beoordelen of een arbeidsongeschikte werknemer belastbaar is voor werk. Een onderdeel daarvan is de beoordeling van de mogelijke arbeidsduur die bij de arbeidsongeschikte van toepassing is. Tot aan de afgelopen zomervakantie gebruikten de artsen voor deze beoordeling de standaard: Verminderde arbeidsduur. Deze standaard was aan vervanging toe en daarom is onlangs de nieuwe standaard: Duurbelastbaarheid in arbeid geïntroduceerd.

De verzekeringsartsen die voor de vervanging hebben gezorgd lijken wel wat achter de feiten aan te lopen; de ontwikkeling van deze nieuwe standaard heeft maar liefst tien jaar geduurd. Eigenlijk is hij daardoor al weer aan vervanging toe, maar omdat die vervanging wederom lang op zich zal laten wachten zullen we toch een poosje met deze standaard te maken hebben.

De standaard Duurbelastbaarheid in arbeid kan gebruikt worden bij de beoordelingen voor de WAO, de WIA, de Wajong, de WAZ, de Ziektewet, de Wet Verbetering Poortwachter en ook bij de Participatiewet. Bij de Participatiewet moet namelijk beoordeeld worden of een werknemer ten minste vier uur per dag belastbaar is. Bij vaststelling van arbeidsongeschiktheid moet ook naar de duurbelastbaarheid worden gekeken als een werknemer aangeeft dat hij of zij niet ten minste acht uur per dag kan werken. Ook als de verzekeringsarts dit zelf vermoedt dan zal hij de duurbelastbaarheid moeten vaststellen.  

Het gaat bij duurbelastbaarheid dus om de situatie dat een werknemer als gevolg van ziekte niet in staat is om acht uur op een dag te werken. Hier kunnen een aantal oorzaken voor zijn:

  • een werknemer is verminder beschikbaar, bijvoorbeeld doordat er zorgbehandelingen nodig zijn;
  • de werknemer moet preventief aangestuurd worden tot minder werken dan acht uur, bijvoorbeeld  omdat hij zichzelf overschat;
  • de werknemer houdt acht uur werken per dag niet vol, bijvoorbeeld omdat er door een longstoornis onvoldoende energie is.

Waar een verzekeringsarts bij de beoordeling rekening mee moet houden kunt u lezen in de nieuwe standaard. Zodra deze is vervangen melden wij ons weer.