Terug naar overzicht
11 mei 2015

Wat de SER met de WW zou doen

Het kabinet heeft de SER gevraagd om na te denken over de financiering van de werkloosheidswet (WW) en de toekomst van de arbeidsmarktinfrastructuur en Werkloosheidswet. Inmiddels heeft de SER haar advies uitgebracht en haar ideeën over de WW-financiering willen we u niet onthouden.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Het kabinet heeft de SER gevraagd om na te denken over de financiering van de werkloosheidswet (WW) en de toekomst van de arbeidsmarktinfrastructuur en Werkloosheidswet. Inmiddels heeft de SER haar advies uitgebracht en haar ideeën over de WW-financiering willen we u niet onthouden.

De kaders voor het advies van de SER vormen de afspraken die in het sociaal akkoord (2013) en het akkoord tussen werkgevers- en werknemersorganisaties zijn gemaakt. Dat betekent dat er een lasten dekkende premie wordt betaald over het brutoloon die voor werkgevers en werknemers gelijk is verdeeld.  De SER stelt daarbij voor om de premies vast te stellen op basis van een langjarig voortschrijdend gemiddelde, bijvoorbeeld over een periode van tien jaar, zodat de premies een stabiel karakter hebben. Lasten dekkend houdt voor de overheid in dat de Awf-premie niet meer gebruikt kan worden om een EMU-saldo te wijzigen of om koopkrachtplaatjes te veranderen. De cao-partijen krijgen een zware adviesrol richting SZW bij het vaststellen van de premies, waarbij UWV de premieberekeningen verzorgt. Door de premie vast te kunnen stellen per (sub)sectoren kunnen de lasten beter neergelegd worden bij de vervuilers. Over eigenrisicodragen valt in het SER-advies geen letter te lezen.

De premie van WW (en WGA) wordt voor de werknemer aftrekbaar voor de loonheffing en voor de werkgever aftrekbaar voor de winstheffing. Met andere woorden, de Belastingdienst gaat meebetalen. Door de gewijzigde heffing is duidelijk zichtbaar dat werkgevers en werknemers ieder de helft van de WW-premie betalen, in lijn met de afspraak uit het sociaal akkoord. Daarnaast zorgt de wijziging ervoor dat er geen dubbele belastingheffing plaatsvindt.  De SER stelt voor om het mogelijk te maken om private WW-aanvullingen op cao-niveau te laten uitvoeren door het UWV. De premie zou vervolgens over het brutoloon (net als de publieke WW-premie) moeten worden geïnd door de Belastingdienst.

Hoeveel ministers Asscher en Dijsselbloem zich zullen aantrekken van het SER-advies moeten we afwachten. Door de voorgestelde wijzigingen gaat de Staat flink meebetalen aan de WW- en WGA-regeling. Verder is Asscher geen groot fan van private aanvullingen op de WW-uitkering en is het momenteel niet de taak van UWV om private regelingen uit te voeren. Hoe dan ook, het is interessant genoeg om te volgen wat er met de WW gaat gebeuren en u kunt er vanuit gaan dat we dat voor u blijven doen.