Terug naar overzicht
18 juni 2015

Wajong en mobiliteitsbonus

Met de Wet harmonisatie instrumenten bevordering arbeidsdeelname arbeidsbeperkten is de doelgroep van de mobiliteitsbonus verbreed tot de gehele doelgroep voor de banenafspraak. Dat is plezierig, maar er zit een nadeel aan voor wat betreft

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Met de Wet harmonisatie instrumenten bevordering arbeidsdeelname arbeidsbeperkten is de doelgroep van de mobiliteitsbonus verbreed tot de gehele doelgroep voor de banenafspraak. Dat is plezierig, maar er zit een nadeel aan voor wat betreft het in dienst nemen van werknemers met een Wajong-status. Het bedrag van de mobiliteitsbonus voor de doelgroep banenafspraak bedraagt € 1800,- per jaar, fors minder dus dan de maximale korting van € 7.000,- zoals die nu geldt bij de mobiliteitsbonus. Onlangs kregen we de vraag of er wel sprake is van overgangsrecht bij deze wijziging. Anders gezegd; heeft een werkgever die voor 2016 (de beoogde ingangsdatum van de wetswijziging) een Wajonger in dienst neemt, recht op maximaal drie volledige jaren mobiliteitsbonus van € 7.000,-?

In het wetsvoorstel wordt de mobiliteitsbonus met ingang van 1 januari 2016 voor bestaande gevallen verlaagd naar € 1.800,- per jaar. Het ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid geeft aan dat er is gekozen voor onmiddellijke werking om het gelijke speelveld met onmiddellijke ingang te bewerkstelligen. Er is daarom geen sprake van overgangsrecht.

Wat ons betreft een wat vreemde redenatie aangezien het gaat om Wajongers die al in dienst zijn bij de werkgever. De werkgever heeft natuurlijk geen last van een ongelijk speelveld als een beperkte al in dienst is genomen. De echte reden zal waarschijnlijk meer een budgettaire zijn. Overgangsrecht zou er voor zorgen dat er minder budget beschikbaar is en de mobiliteitsbonus voor de Banenafspraak verlagen naar  € 1.550,- in plaats van € 1.800,-. SZ&W denkt dat dit ten koste gaat van nieuwe gevallen. Kortom, het financiële voordeel van het aannemen van een Wajonger korter dan drie jaar voor 2016, is minder groot dan vooraf gedacht.