Terug naar overzicht
19 januari 2015

Waarom het niet goed is dat de werkgever opdraait voor alle kosten

Mark Diebels is eind vorig jaar gepromoveerd op een proefschrift over de balans in rechten en plichten rond ziekteverzuim in Nederland. Om de re-integratie te bevorderen, moeten werkgevers twee jaar loon doorbetalen bij ziekte, ongeacht hoe die is ontstaan. Daarnaast moeten ze

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Mark Diebels is eind vorig jaar gepromoveerd op een proefschrift over de balans in rechten en plichten rond ziekteverzuim in Nederland. Om de re-integratie te bevorderen, moeten werkgevers twee jaar loon doorbetalen bij ziekte, ongeacht hoe die is ontstaan. Daarnaast moeten ze er voor zorgen dat de werknemer weer aan de slag komt in het eigen bedrijf óf bij een ander bedrijf. Heeft de werkgever daar te weinig aan gedaan, dan kan hij nog een jaar langer verantwoordelijk worden voor loondoorbetaling. In Nederland is ervoor gekozen om heel veel verantwoordelijkheid bij de werkgever neer te leggen, een klein beetje bij de werknemer en vrijwel niets bij de overheid. Diebels concludeert dat de balans tussen de rechten en plichten van alle betrokkenen zoek is.

Diebels stelt dat Nederland de langste loondoorbetalingsplicht bij ziekte ter wereld heeft. Voor werkgevers, zeker het midden en kleinbedrijf zijn de kosten bij ziekte en arbeidsongeschiktheid moeilijk op te brengen. Om meer balans te krijgen zou de loondoorbetaling kunnen worden verkort naar een jaar voor grote bedrijven en 13 weken voor MKB bedrijven. De overheid betaalt via een collectieve financiering via premies en overheidsbijdragen de resterende periode. Voor grote bedrijven blijft er zo een noodzaak tot verzuim- en re-integratiebeleid, voor kleine ondernemingen betekent het dat er bij personeel niet geselecteerd hoeft te worden op gezondheid.

Andere voorstellen zijn de introductie van een verplichting voor werknemers om arbeidsongeschiktheid te voorkomen en zich adequaat te laten behandelen als er onverhoopt toch arbeidsongeschiktheid ontstaat. Als een werknemer verwijtbaar ziek is zou er geen recht op loondoorbetaling moeten zijn. Als het om deze plannen gaat, dan is onze huidige wetgeving al aardig op weg. Indien arbeidsongeschiktheid met opzet is ontstaan bestaat er immers geen recht op loondoorbetaling en werknemers moeten de adviezen van arbo-deskundigen opvolgen. Toch volstaat de huidige regelgeving volgens Diebels niet. De uitzondering in verband met opzet wordt nooit toegepast en de verantwoordelijkheden van werknemers zijn vooral theoretisch. Werknemers worden in de praktijk namelijk zelden gesanctioneerd Ten eerste omdat de regels om een loonsanctie toe te passen tamelijk streng zijn en ten tweede omdat de werkgever er vaak niet op zit te wachten om zo de onderlinge verhoudingen op scherp te zetten. ‘In de praktijk is de werkgever dus vrijwel altijd de klos’. ‘En dat terwijl de helft tot driekwart van het verzuim niet werk-gerelateerd is’ aldus de advocaat.

Benieuwd naar het onderzoek met alle aanbevelingen? U kunt het aanvragen bij Tilburg University.