Terug naar overzicht
19 januari 2015

Waarom het goed is dat de werkgever opdraait voor alle kosten

Tijdens de bespreking van de begroting van Sociale Zaken & Werkgelegenheid is gesproken over de terughoudendheid van werkgevers om nieuw personeel aan te nemen. De verplichtingen bij ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid blijken daarbij een grote rol te spelen. Werkgevers betalen in Nederland

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Tijdens de bespreking van de begroting van Sociale Zaken & Werkgelegenheid is gesproken over de terughoudendheid van werkgevers om nieuw personeel aan te nemen. De verplichtingen bij ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid blijken daarbij een grote rol te spelen. Werkgevers betalen in Nederland het loon door en zijn financieel verantwoordelijk bij ZW en WGA instroom ongeacht de oorzaak van de arbeidsongeschiktheid. De vaste commissie voor Sociale Zaken & Werkgelegenheid wilde van minister Asscher weten of  het zinvol kan zijn om een onderscheid te maken tussen het  risque social en het risque professionnel. Asscher vindt van niet.

Asscher stelt dat het niet beslissend dient te zijn hoe iemand arbeidsongeschikt is geworden, maar de omstandigheid dat men arbeidsongeschikt is geworden. Ongeacht de oorzaak van de arbeidsongeschiktheid dienen door werkgever en werknemer gezamenlijk de mogelijkheden tot re-integratie benut te worden en dient sprake te zijn van dezelfde aanspraken. Asscher is bang dat als er een onderscheid gemaakt wordt, werkgevers en werknemers bij arbeidsongeschiktheid eerst tijd en energie steken in de vraag wat de exacte oorzaak van de uitval is. Re-integratieactiviteiten komen daarmee op het tweede plan met uiteindelijk hogere kosten als gevolg. Ook zal er een onderscheid komen in re-integratie-inzet. Werkgevers zullen zich volgens Asscher meer inspannen voor werknemers die een beroepsziekte hebben of dankzij een arbeidsongeval ziek zijn, dan voor werknemers die in de privésituatie arbeidsongeschikt zijn geraakt.

Wel vindt Asscher het nuttig om de bijeffecten te onderzoeken van ons arbeidsongeschiktheidsstelsel waar arbeidsongeschiktheidsoorzaken geen rol spelen. Mede in dat kader wordt nu onderzoek verricht naar de loondoorbetaling bij ziekte. Een rapportage van dit onderzoek wordt in de loop van deze maand verwacht. In de volgende Digi-kwest verwachten we de uitkomsten te kunnen presenteren.

NB: vindt u het interessant om meer te lezen over de voors en tegens van een onderscheid tussen risque social en risque professionnel? Hier vindt u een uitgebreide toelichting.