Terug naar overzicht
02 maart 2015

Vrijwillige verzekering verbeteren

Een startende ondernemer heeft naast het sluiten van een AOV nog een andere mogelijkheid om toch verzekerd te zijn van inkomen bij arbeidsongeschiktheid. Dit is de vrijwillige voortzetting van de Ziektewet en/of  WIA-verzekering bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). Het is een mooie regeling maar volgens D66 nog niet mooi genoeg.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Een startende ondernemer heeft naast het sluiten van een AOV nog een andere mogelijkheid om toch verzekerd te zijn van inkomen bij arbeidsongeschiktheid. Dit is de vrijwillige voortzetting van de Ziektewet en/of  WIA-verzekering bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). Het is een mooie regeling maar volgens D66 nog niet mooi genoeg.

De vrijwillige verzekering van het UWV staat in principe open voor iedereen die (parttime) gaat werken als zelfstandige, de pensioengerechtigde leeftijd niet heeft bereikt en in Nederland woont. Aanvullende voorwaarde is dat er voor de start van het zelfstandig ondernemerschap, sprake geweest moet zijn van minimaal een jaar verplichte verzekering voor de werknemersverzekeringen. Anders gezegd: de zelfstandige moet minimaal een jaar in loondienst zijn geweest. Een belangrijk pluspunt van de vrijwillige verzekering is dat de verzekerde geen medische waarborgen hoeft aan te leveren, maar altijd non-select geaccepteerd wordt.

In 2008 is de aanvraagtermijn voor de vrijwillige verzekering verlengd van maximaal 4 naar 13 weken na beëindiging van de verplichte verzekering. Er werd destijds voor 13 weken gekozen om een redelijke termijn te bieden voor het maken van de keuze om al dan niet deel te nemen aan de vrijwillige verzekering. De periode werd gemaximeerd op 13 weken om zoveel mogelijk te voorkomen dat sprake is van risicoselectie. Bij een langere termijn zou bovendien de relatie met de voorafgaande verplichte verzekering verwateren. Ondanks deze argumenten wil D66-Kamerlid Steven van Weyenberg dat minister Asscher de toegankelijkheid van de  arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers vergroot. 

Volgens Van Weyenberg is slechts 36% van de zzp’ers verzekerd tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid, hoofdzakelijk bij private verzekeraars. Velen weten niet dat je ook een verzekering via het UWV kunt afsluiten, terwijl dat gunstiger kan zijn. Daarom moeten drempels weggenomen worden en er moet meer voorlichting komen.”  Het Kamerlid stelt verder dat uit onderzoek blijkt dat slechts 12% bekend is met de vrijwillige verzekering en maar 2% er daadwerkelijk gebruik van maakt. Het bewuste onderzoek kennen we niet, maar enkele jaren geleden liet UWV weten dat circa 2% van de vrouwelijke doelgroep in de leeftijd van 20 jaar tot 40 jaar zich daadwerkelijk verzekerd bij het UWV. Wellicht dat Van Weyenberg daar op doelt. Hij wil in ieder geval dat de inschrijftermijn naar twee jaar wordt verlengd en de vrijwillige verzekering ook toegankelijk wordt voor startende zzp’ers die nooit als werknemer hebben gewerkt.

Ook de private markt maakt zich overigens druk over de toegankelijkheid van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor zelfstandigen. Het Verbond van verzekeraars heeft drie dialoogbijeenkomsten over dit onderwerp georganiseerd. Vertegenwoordigers uit de verzekeringsbranche, ambtenarij, politiek, wetenschap en zelfstandigenorganisaties mochten meepraten. Het Verbond gaat alle geopperde ideeën uit de sessies omzetten in concrete verbetervoorstellen. Linksom of rechtsom zal het dus wel goed komen met de verzekering van zelfstandigen. Vrijwillig voortgezet of niet.