Terug naar overzicht
16 maart 2015

Vrijwillige verzekering is goed genoeg

In onze vorige nieuwsbrief informeerden wij u over de plannen van D66 om de vrijwillige werknemersverzekeringen te verbeteren. Minister Asscher werd gevraagd om de inschrijftermijn van 13 weken naar twee jaar te verlengen en de vrijwillige verzekering ook toegankelijk te maken voor startende zzp’ers die nooit als werknemer hebben gewerkt. Asscher heeft inmiddels gereageerd

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

In onze vorige nieuwsbrief informeerden wij u over de plannen van D66 om de vrijwillige werknemersverzekeringen te verbeteren. Minister Asscher werd gevraagd om de inschrijftermijn van 13 weken naar twee jaar te verlengen en de vrijwillige verzekering ook toegankelijk te maken voor startende zzp’ers die nooit als werknemer hebben gewerkt.

Asscher heeft inmiddels gereageerd op de verzoeken van D66 en is niet van plan om de vrijwillige verzekering aan te passen. Bij verdere verlenging van de aanmeldtermijn en bij het openstellen van deze verzekering voor personen die niet in loondienst hebben gewerkt, bestaat het risico van negatieve selectie, doordat vooral ook zzp’ers die dreigen ziek of arbeidsongeschikt te worden, zich aanmelden voor de vrijwillige verzekering, aldus de minister.

Verder wijst Asscher er op dat  het UWV de informatievoorziening over de vrijwillige verzekering heeft verbeterd. Het UWV brengt de vrijwillige verzekering prominenter onder de aandacht bij uitkeringsgerechtigden die als zelfstandig aan de slag willen gaan. Daarnaast is de vindplaats van de vrijwillige verzekering op de internetsites van het UWV verbeterd. Ook zijn de medewerkers van het klant contact centrum geïnstrueerd om bij vragen die gerelateerd kunnen zijn aan de vrijwillige verzekering, de vrijwillige verzekering onder de aandacht te brengen.

Momenteel  laat het kabinet onderzoek doen naar de oorzaken van de opkomst van zzp’ers, de gevolgen ervan en de mogelijke beleidsopties. Daarbij wordt ook de positie van zelfstandigen binnen de sociale zekerheid en hun verzekering tegen het arbeidsongeschiktheidsrisico meegenomen. Tegen de zomer kunnen we de onderzoeksresultaten verwachten.