Terug naar overzicht
13 november 2023

Vreemde loondoorbetaling beroepsgoederenvervoer

Het griepseizoen is weer aangebroken. Stel; u en uw collega krijgen echt de griep en moeten ziek thuis blijven. U krijgt op een gegeven moment nog maar 70% loon doorbetaald van uw werkgever, terwijl hij uw collega gewoon 100% doorbetaalt. Wat dan te doen? Nou, bijvoorbeeld aankloppen bij het College voor de rechten van de mens.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

In deze kwestie stapte niet een werknemer, maar een vakbond naar het college. De vakbond wil weten of de cao beroepsgoederenvervoer over de weg en de verhuur van mobiele kranen verboden onderscheid maakt op grond van de tijdelijke aard van de arbeidsovereenkomst. Werknemers met een langer dienstverband krijgen op grond van de cao-bepaling voor een langere duur 100% aanvulling op hun uitkering, dan werknemers met een korter dienstverband. Werknemers met een korter dienstverband, zijn relatief vaker mensen met een tijdelijke arbeidsovereenkomst. Er wordt zo volgens de vakbond indirect onderscheid gemaakt op grond van de tijdelijkheid van de arbeidsovereenkomst, zonder dat daar een rechtvaardiging voor is.

Een werkgever mag geen onderscheid maken in de arbeidsvoorwaarden met een tijdelijk dienstverband of een contract voor onbepaalde tijd (art. 7:649 lid 1 BW). Dat is in deze kwestie ook niet aan de orde; er wordt onderscheid gemaakt in de lengte van het dienstverband op het moment van uitval door ziekte. Toch kan dit een discriminatieverbod opleveren, aangezien werknemers met een tijdelijk dienstverband bij ziekte doorgaans korter in dienst zullen zijn dan werknemers met een vast contract. Er is dan geen sprake van een direct onderscheid, maar van een indirect onderscheid en ook dat is verboden. Het College heeft de cao-bepalingen geanalyseerd en concludeert dat er inderdaad sprake is van een indirect onderscheid in arbeidsvoorwaarden. Het onderscheid dat wordt gemaakt heeft echter een zogeheten ‘objectieve rechtvaardiging’ en daardoor is onderscheid wel toegestaan. De objectieve rechtvaardiging bestaat er in dit geval uit dat het onderscheid in arbeidsvoorwaarden zorgt voor meer binding van werknemers aan de werkgever(s). De arbeidsvoorwaarden verbeteren immers als de werknemers langer in dienst blijven. Het volledige oordeel kunt u op deze plaats doornemen.

De cao beroepsgoederenvervoer is niet de enige cao die onderscheid maakt op dit punt. Ook in de cao voor schoonmakers en glazenwassers wordt de werknemers meer binding met de werkgever geboden. Werknemers die korter dan een halfjaar in dienst zijn krijgen bij ziekte 70% van hun loon doorbetaald. Als zij minstens twee jaar in dienst zijn op het moment van ziekte, wordt 100% van het loon doorbetaald. De cao voor de drogisterijbranche regelt dat werknemers 100% krijgen doorbetaald bij ziekte, maar alleen als zij dan minimaal twee maanden in dienst zijn. Ook de cao voor de particuliere beveiligers kent een afwijkende loondoorbetalingsverplichting bij ziekte voor werknemers indien zij nog maar kort in dienst zijn. Je moet het allemaal maar weten. Of gebruik kunnen maken van Poliskraker; daar staan de cao-afspraken allemaal overzichtelijk op een rij. Meer informatie