Terug naar overzicht
30 maart 2015

Verzuimverzekering en tijdelijke dienstverbanden

Vorige maand verscheen in onze Digi-kwest een nieuwsbericht over verlenging van een tijdelijk dienstverband bij ziekte. De vraag was of een verzuimpolis de loondoorbetaling in zo’n geval nog moet dekken. Tweede Kamerlid Van Weyenberg van D66 zal onze Digi-kwest ook gelezen hebben en heeft Asscher enkele vragen over dit onderwerp gesteld.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Vorige maand verscheen in onze Digi-kwest een nieuwsbericht over verlenging van een tijdelijk dienstverband bij ziekte. De vraag was of een verzuimpolis de loondoorbetaling in zo’n geval nog moet dekken. Tweede Kamerlid Van Weyenberg van D66 zal onze Digi-kwest ook gelezen hebben en heeft Asscher enkele vragen over dit onderwerp gesteld. Zo wilde Van Wyenberg van de minister weten of het toegestaan is dat verzekeraars bij het aanbieden van een verzuimverzekering als voorwaarde stellen dat een aflopend contract van een zieke werknemer niet verlengd mag worden. Asscher vindt dat het aangaan of verlengen van een arbeidsovereenkomst een zaak is tussen werknemer en werkgever. Hij vindt echter ook dat een verzuimverzekeraar voorwaarden mag stellen aan de dekking van de verzekering.

Het komt voor dat verzekeraars de kosten van zieke werknemers met wie opnieuw een arbeidsovereenkomst wordt gesloten buiten de dekking van de verzuimverzekering houden. Dit moet volgens de minister geen invloed hebben op de vraag of een werknemer een nieuw dienstverband krijgt aangeboden. De werkgever zal op basis van het functioneren van de werknemer zijn beslissing moeten nemen en een verzekeraar moet daar geen invloed op hebben. Van het Verbond van Verzekeraars heeft Asscher vernomen dat verzekeraars bij contractverlenging en ziekte in overleg treden met de werkgever en proberen een voor beide partijen passende oplossing te realiseren.

Heel mooi, maar nog beter is om het in de voorwaarden duidelijk te regelen, dan hoeft er achteraf geen passende oplossing gezocht te worden.