Terug naar overzicht
15 oktober 2012

Verzuimverzekeraar loopt Ziektewetrisico (oktober 2012)

 

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Op 1-1-2013 gaat de nieuwe Ziektewet in, met per 1-1-2014 premiedifferentiatie Ziektewet en WGA-flex voor werkgevers. De inkomensverzekeraars buigen zich momenteel over de mogelijke verzekeringsconstructies en premiestellingen. Maar een goed lezer van voorwaarden en kenner van de praktijk kan inzien dat de huidige voorwaarden grote risico’s in zich hebben. Het is voor een werkgever namelijk heel makkelijk om het complete risico van een Ziektewetuitkering en de daarop volgende WGA-uitkering voor rekening te laten zijn van de inkomensverzekeraar.

Dit risico voor de inkomensverzekeraar zit als volgt in elkaar: het moet gaan om een werkgever die zowel een verzuimverzekering heeft als een WGA eigen risicodragersverzekering. Deze werkgever krijgt te maken met een tijdelijk dienstverbander die ziek wordt. Normaliter beëindigt deze werkgever het contract, zodat er een Ziektewetuitkering ontstaat. Omdat de werkgever nu financieel verantwoordelijk wordt voor de ‘Ziektewetter’ en onbekend is welke premiegevolgen dit heeft, wil hij dit risico liever niet lopen. Er is dan een makkelijke weg: verlenging van het arbeidscontract van de zieke werknemer. Daarmee blijft zijn (op de verzuimverzekering verzekerde!) loondoorbetalingsplicht bestaan, de begeleiding door de Arbodienst idem. Bij langdurige arbeidsongeschiktheid en WGA-instroom is er ook dekking op de WGA eigen risicodragersverzekering.

Deze mogelijkheid bestaat omdat in de voorwaarden is bepaald dat er geen recht is op een uitkering van de verzuimverzekering indien er recht is op een Ziektewetuitkering. Maar de werkgever gaat er zelf voor zorgen dat dit recht niet gaat ontstaan. Het lijkt me dat polisvoorwaarden op dit punt zullen moeten worden aangepast….

Natuurlijk zitten er meer praktische zaken aan het verlengen van een arbeidscontract van een zieke werknemer, maar als het gaat om het verleggen van het financiële risico van werkgever naar de inkomensverzekeraar is bovenstaande mogelijkheid er een om over na te denken.