Terug naar overzicht
01 februari 2016

Verlenging aanpak Jeugdwerkloosheid

Het ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid vindt de aanpak van jeugdwerkloosheid van groot belang. Die aanpak bestaat er uit dat werkgevers vacatures speciaal voor jongeren mogen openstellen; geoorloofde leeftijdsdiscriminatie dus. Daarnaast is een speciale jongerenkorting in het leven geroepen. Deze aanpak was een tijdelijke regeling, gericht op nieuwe banen in de periode 1 januari 2014 tot 1 januari 2016. De overheid heeft nu bekend gemaakt dat

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Het ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid vindt de aanpak van jeugdwerkloosheid van groot belang. Die aanpak bestaat er uit dat werkgevers vacatures speciaal voor jongeren mogen openstellen; geoorloofde leeftijdsdiscriminatie dus. Daarnaast is een speciale jongerenkorting in het leven geroepen. Deze aanpak was een tijdelijke regeling, gericht op nieuwe banen in de periode 1 januari 2014 tot 1 januari 2016. De overheid heeft nu bekend gemaakt dat de regeling wordt verlengd alleen niet in zijn geheel.

Werkgevers mogen ook dit jaar nog in vacatures speciaal vragen om jongeren. Een voorwaarde is dat de vacature specifiek gericht is op bestrijding van de jeugdwerkloosheid. Nu lijkt het vrij eenvoudig om aan die voorwaarde te voldoen: In de vacature moet de volgende zin worden vermeld: ‘Dit is een vacature voor jongeren van 18 tot 27 jaar in het kader van de ‘Aanpak jeugdwerkloosheid'.

Het tweede deel van de regeling, de premiekorting, wordt helaas voor werkgevers niet verlengd. De premiekorting was voor het eerst toe te passen vanaf 1 juli 2014. Werkgevers ontvangen voor elke nieuwe indiensttreding tot 31 december 2015 en zolang de betreffende jongere in dienst is twee jaar premiekorting. De regeling is dus afgelopen voor nieuwe indiensttredingen, maar kan voor eerder in dienst genomen jongeren nog tot uiterlijk 31 december 2017 worden toegepast.