Terug naar overzicht
15 oktober 2012

Vergelijking WGA eigen risicodragersverzekering beschikbaar! (oktober 2012)

 

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Nu het eigen risicodragersseizoen weer van start is gegaan, moeten adviseurs de verschillende eigen risicodragersverzekeringen voor hun relaties in kaart brengen. Voor wat betreft tarief is het dan van belang of voor de klant een maatwerkofferte wordt gemaakt of dat er een ‘tabelpremie’ van toepassing is. Dit is meestal afhankelijk van het aantal werknemers of de totale loonsom van een werkgever. Enkwest Analyse heeft geconstateerd dat er grote verschillen zijn in de door verzekeraars gehanteerde grenzen voor maatwerkoffertes. Verzekeraars hanteren vaste tarieven voor bedrijven variërend van 150 werknemers tot zelfs 500 werknemers.

Verzekeraars hebben zich gerealiseerd dat de kosten van WGA ERD de pan uitrijzen. Werkgevers en tussenpersonen ontvangen van de verzekeraars brieven met onder andere de volgende teksten:

…De daadwerkelijke verzuim- en arbeidsongeschiktheidscijfers wijken aanzienlijk af van de verwachtingen…
…Ons proces van schadelastbeheersing en re-integratie sloot hier onvoldoende op aan
……Omdat de daadwerkelijke cijfers aanzienlijk afwijken van onze verwachtingen is ons risico veel hoger dan wij vooraf hebben berekend….

Een enkele verzekeraar biedt al vanaf juli in het geheel geen WGA ERD verzekering meer aan en anderen hebben striktere voorwaarden gesteld

Veel WGA ERD verzekeringsvoorwaarden zijn aangescherpt en de premietarieven zijn vaak drastisch verhoogd. Premieverhogingen van 200 tot 300% zijn geen uitzondering. Nieuwe WGA ERD verzekeringen (sectortarief midden en klein zakelijke markt) zijn bij een groot aantal verzekeraars alleen nog maar mogelijk voor ‘schone’ bedrijven en bij een aantal alleen nog in combinatie met de Verzuimverzekering van de aanbieder.
In de voorwaarden zijn de termijnen waarbinnen schades en mutaties moeten worden gemeld aangescherpt en ook werknemers - die geen partij zijn in deze werkgeversverzekering – worden (meldings)verplichtingen opgelegd, op straffe van beëindiging polis en/of uitkering.
Premiegarantie termijnen midden en klein zakelijke markt zijn (behoudens voor nog lopende contracten) bij de meeste verzekeraars niet meer mogelijk en verlenging is alleen nog mogelijk voor 1 jaar.

Enkwest Analyse heeft de nieuwe voorwaarden doorgespit en er een handig overzicht van gemaakt. Ook de beschikbare nieuwe sectortarieven van vijf verzekeraars zijn op een rij gezet. Geïnteresseerd? Mail Gery!