Terug naar overzicht
19 februari 2024

Verbond van verzekeraars over het arbeidsongeschiktheidsstelsel

Eind vorige maand verscheen een bericht van het Verbond van Verzekeraars over ons arbeidsongeschiktheidsstelsel. Namens het Verbond geeft directeur Harold Herbert aan dat ons stelsel nog ‘activerender’ moet worden. Dat klinkt logisch. Hoe Het Verbond dat denkt te bereiken is dat echter niet.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

In het bericht stelt Herbert over het algemeen positief te zijn over het huidige WIA-stelsel. Hij geeft aan dat arbodiensten en verzekeraars hierbij goed samenwerken met werknemers, werkgevers en elkaar. Het stelsel is veel activerender geworden dan het oude WAO-stelsel omdat het loont om te investeren in het voorkomen van uitval en duurzame terugkeer naar werk bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. Dat werkt echter alleen als mensen begrijpen wat hun opties zijn en welke gevolgen hun keuzes hebben. Werknemers die door beperkingen niet meer bij hun huidige werkgever aan de slag kunnen, zouden beter ondersteund kunnen worden bij het vinden van ander werk. Dat is voor alle partijen veel beter. In de huidige arbeidsmarkt moet dat veel beter kunnen dan het nu gaat. Daar is helemaal geen stelselwijziging voor nodig, maar wel een goede onderhoudsbeurt.

Die onderhoudsbeurt moet in ieder geval bestaan uit betere samenwerking tussen de verschillende artsen die betrokken zijn bij een zieke werknemer. Het Verbond denkt dat als informatie  van de huisarts, bedrijfsarts en specialist op het bureau van de verzekeringsarts van UWV verschijnt, dat in veel gevallen al genoeg is om het arbeidsongeschiktheidspercentage vast te stellen. Een andere verbetering ziet het Verbond in het versterken van de eigen regie van de arbeidsongeschikte werknemer. Door het vroegtijdig aanbieden van twee extra gespreksmomenten moet de kennis van het re-integratieproces en de eigen verantwoordelijkheden van zieke werknemers worden vergroot, waardoor zij beter in staat zijn hiernaar te handelen. Zieke werknemers moet daarnaast beter inzicht worden geboden in hun financiële situatie, zodat zij de financiële consequenties van ziek zijn beter kunnen overzien. Herbert stelt tot slot dat het beter is om te komen tot snelle verbeteringen binnen het stelsel, dan om jarenlang te discussiëren over de vraag of er niet een perfect stelsel te verzinnen is.

Dat ons stelsel activerender moet worden klinkt goed. Wat daar wel bij bedacht moet worden is dat de grote meerderheid van mensen met een WIA-uitkering volledig arbeidsongeschikt is. Dat is met snelle verbeteringen niet op te lossen. De verwachting dat er veel werklast bij de verzekeringsarts verdwijnt als informatie van behandelend artsen en de bedrijfsarts automatisch bij het UWV belandt lijkt ons erg positief gesteld. Ook nu al wordt de samenwerking tussen de disciplines bevorderd. Het resultaat is tot nu toe dat de werkvoorraad minder snel toeneemt. Het aanbieden van twee extra gespreksmomenten is een prima idee maar zal ook het verschil niet maken. Wat wel direct kan helpen is als verzekeraars het product dat bij uitstek gericht is op ‘meer geactiveer’ zelf gaan omarmen. We hebben het dan over de MKB-verzuim-ontzorg-verzekering. Deze verzekering is, met onder andere de vergoeding voor re-integratiekosten, de ontzorging door een casemanager en het daarbij horende gesprek over de financiële toekomst met de zieke werknemer, een instrument dat verzekeraars zelf kunnen inzetten als snelle verbetering. Tot nu toe kunnen we ons echter niet aan de indruk onttrekken dat de verzekering maar mondjesmaat gepromoot wordt.

Dan nog enkele gratis tips voor verbeteringen binnen het huidige stelsel: lees verder