Terug naar overzicht
13 juni 2022

Verbond meet impact corona op ziekteverzuim

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft becijferd dat het ziekteverzuim in het eerste kwartaal van dit jaar 6,3% bedroeg. Dat is het hoogste percentage sinds CBS in 1996 begon met de metingen. Het eerste kwartaal kent altijd een piek in ziekteverzuim en nu zou de besmettelijke omikronvariant van het coronavirus een extra duit in het zakje doen. Hoe groot is nou het aandeel van coronaklachten in het ziekteverzuim Het Verbond van Verzekeraars ging op onderzoek uit.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

De eerste besmetting met het coronavirus werd op 27 februari 2020 gerapporteerd. In het eerste kwartaal van 2020 constateert het Verbond gelijk 31% meer ziekmeldingen. De periode daarna wisselt het beeld sterk. Dat ligt volgens het onderzoek aan onder andere de afname van het aantal ziekmeldingen als gevolg van bijvoorbeeld griep en de afname van ziekmeldingen door de diverse lockdowns. Thuiswerken heeft volgens het Verbond een gunstige uitwerking op verzuim door corona. Enerzijds heeft de werknemer thuis minder kans op besmetting en anderzijds lijkt het erop dat wie thuiswerkt, een hogere drempel ervaart om zich met milde klachten ziek te melden. Verder waren er ook ondernemingen die de bedrijfsactiviteiten tijdelijk moesten staken en gebruik maakten van de NOW-regeling. Hun werknemers zaten dan thuis en dan ligt een ziekmelding niet voor de hand.

Naast de toename van ziekmeldingen blijkt corona ook te zorgen voor een langere verzuimduur. Tot 2020 herstelde ongeveer 60% van de zieke werknemers binnen één week. In 2020 en 2021 is dit afgenomen tot 52%. De langere herstelduur is het resultaat van meerdere factoren. Een deel van de besmette werknemers kreeg te maken met langdurige ziekteverschijnselen. Daarnaast heeft het langere herstel ook te maken met de door corona verlengde wachttijden voor hartoperaties en andere behandelingen. Verder constateert het Verbond dat re-integreren lastiger verloopt, onder andere door lockdowns en door thuiswerken, hetgeen ook de verzuimduur verlengt.

De cijfers die het Verbond van Verzekeraars heeft geanalyseerd, zijn uiteraard van de bedrijven die hun ziekteverzuim hebben verzekerd. Dit zijn vooral bedrijven met maximaal vijftig werknemers. Volgens het CBS zijn deze bedrijven het meest kwetsbaar geweest bij de uitbraak van het coronavirus. Het totale ziekteverzuim onder werknemers van bedrijven en overheid was in 2020, 4,7 procent. Ruim 2 procent van de werknemers gaf aan te hebben verzuimd met klachten die werden veroorzaakt door het coronavirus[1]. Het ziekteverzuimpercentage is steevast het laagst bij de kleinste bedrijven, maar nam bij deze bedrijven met minder dan 10 werknemers wel het sterkst toe: van 1,7 procent in 2019, naar 2,8 procent in 2020. De laatste keer dat het ziekteverzuim bij de kleinste bedrijven zo hoog was, was in 2002. Bij de middelgrote bedrijven is het ziekteverzuim toegenomen tot 4,4 procent (3,8 procent in 2019). Grote bedrijven (met 100 werknemers of meer) kenden een verzuim van 5,4 procent, tegen 5,2 procent een jaar eerder.

 

[1] kwartaalenquête ziekteverzuim en de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van CBS en TNO.