Terug naar overzicht
24 maart 2014

Veilig computeren

Uit de Arbobalans 2009 bleek dat in 2008 bijna 80% van de werknemers aangaf minimaal één uur per dag beeldschermwerk te verrichten. Gemiddeld verricht de Nederlandse werknemer 3,8 uur per dag beeldschermwerk (CBS, 2010). Dit betekent

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Uit de Arbobalans 2009 bleek dat in 2008 bijna 80% van de werknemers aangaf minimaal één uur per dag beeldschermwerk te verrichten. Gemiddeld verricht de Nederlandse werknemer 3,8 uur per dag beeldschermwerk (CBS, 2010). Dit betekent een stijging van bijna een half uur per dag ten opzichte van 2003. Werken met computers is niet zonder risico. Beeldschermwerk gaat gepaard met repetitieve handelingen van de handen en polsen en statische belasting „hogerop? in nek, schouders en armen. Deze combinatie van fysieke belastingen wordt verantwoordelijk gehouden voor het ontstaan van werk-gerelateerde klachten arm, nek en schouder (KANS).

Op initiatief van de NVAB is een richtlijn ontwikkeld met aanbevelingen voor een optimale preventieve aanpak van gezondsproblemen bij computerwerk. Deze richtlijn gaat in op vier voor computerwerk belangrijke aspecten:

  • Preventie van arm, nek en schouderklachten;
  • Vermindering van zittend werk en lichamelijke inactiviteit;
  • Preventie van klachten met zien of klachten van de ogen;
  • Preventie van stress door nieuwe technologie of informatieoverbelasting.

De richtlijn is bedoeld voor de professional op het gebied van Arbeid en Gezondheid, maar is natuurlijk interessant voor iedereen die voor het beeldscherm werk verricht. Verwacht echter geen originele of nog onbekende oplossingen. Preventie wordt vooral gezocht in ergonomie en pauzes. Die pauzes moeten overigens bij voorkeur lichamelijk inspannend worden doorgebracht. Ter vermindering van de lichamelijke inactiviteit. De richtlijn kunt u hier vinden.

Bron: NVAB