Terug naar overzicht
13 april 2015

Vaststellingsovereenkomst bij ziekte

Werkgevers en werknemers zijn soms op elkaar uitgekeken. Zij kunnen dan het dienstverband eindigen ‘met wederzijds goedvinden’. Er wordt dan een vaststellingsovereenkomst opgesteld. Door te vermelden

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Werkgevers en werknemers zijn soms op elkaar uitgekeken. Zij kunnen dan het dienstverband eindigen ‘met wederzijds goedvinden’. Er wordt dan een vaststellingsovereenkomst opgesteld. Door te vermelden dat de beëindiging geschiedt ‘op initiatief van werkgever’, wordt ervoor gezorgd dat de werknemer na beëindiging van het dienstverband recht heeft op een WW-uitkering. De werknemer is dan immers niet verwijtbaar werkloos.

De verwijtbaarheidstoets wordt zwaarder toegepast als een werknemer ziek uit dienst gaat en een Ziektewetuitkering aanvraagt. Als een werknemer zomaar zijn recht op loondoorbetaling bij ziekte opgeeft, dan wordt dit beschouwd als een benadelingshandeling. Om geen weigering van een Ziektewetuitkering te riskeren moet een werknemer de volgende regels naleven (dit betreft géén limitatieve opsomming):

  • de werknemer mag niet instemmen met ontslag tijdens de eerste 104 weken van ziekte;
  • de werknemer mag niet berusten in een tijdens ziekte gegeven ontslag; hij dient verweer te voeren tegen zijn ontslag;
  • de werknemer mag geen ontbindingsverzoek indienen bij de kantonrechter;
  • de werknemer mag zijn arbeidsovereenkomst niet opzeggen.

Het meewerken aan een vaststellingsovereenkomst – instemming met ontslag- is duidelijk in strijd met de hierboven genoemde regels. In sommige gevallen ligt het echter niet voor de hand dat de werknemer met zijn handelen een benadelingshandeling pleegt. Bijvoorbeeld in een situatie waarin hij of zij de vaststellingsovereenkomst tekent op het moment dat er nog geen sprake was van ziekte. Ook zal er van benadeling niet snel sprake zijn als de vaststellingsovereenkomst wordt ondertekend in het kader van een sociaal plan/cao.  

In andere gevallen kan het tekenen van een vaststellingsovereenkomst met het oog op een Ziektewetuitkering riskant zijn voor een werknemer. En uiteindelijk ook voor de (ex)-werkgever waar de werknemer logischerwijs weer bij zal aankloppen als een Ziektewetuitkering wordt geweigerd!