Terug naar overzicht
05 januari 2015

VAR overleeft BGL

Staatssecretaris van Financiën Wiebes heeft op 22 september 2014 het wetsvoorstel ‘invoering Beschikking geen loonheffingen’ naar de Tweede Kamer gestuurd. Dit wetsvoorstel moest de nadelen die kleven aan de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) wegnemen. De VAR geeft weliswaar duidelijkheid over de vraag of opdrachtgevers loonheffingen en premies werknemersverzekeringen moeten inhouden, maar

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Staatssecretaris van Financiën Wiebes heeft op 22 september 2014 het wetsvoorstel ‘invoering Beschikking geen loonheffingen’ naar de Tweede Kamer gestuurd. Dit wetsvoorstel moest de nadelen die kleven aan de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) wegnemen. De VAR geeft weliswaar duidelijkheid over de vraag of opdrachtgevers loonheffingen en premies werknemersverzekeringen moeten inhouden, maar laat opdrachtnemers in onzekerheid. Als een arbeidsrelatie achteraf als ondernemerschap wordt aangemerkt, volgt namelijk een eenzijdige naheffing. Door de invoering van de Beschikking Geen Loonheffingen (BGL) zouden zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers verantwoordelijk worden voor de vraag of feitelijk sprake is van een arbeidsovereenkomst. Via een te ontwikkelen webmodule zou aan de hand van een aantal stellingen duidelijkheid worden verschaft over het al dan niet bestaan van een arbeidsovereenkomst.

Mooi, maar de vaste commissie voor Financiën denkt dat werkgevers en werknemersorganisaties dit probleem beter kunnen oplossen dan Wiebes. Zij hebben hem daarom gevraagd om de alternatieven van CNV, FNV en een aantal zzp-organisaties eerst te onderzoeken. Deze alternatieven richten zich op een meer sectorale aanpak van de problemen en het werken met modelcontracten. Het kabinet gaat de komende periode met de betrokken organisaties in gesprek. Aangezien dat wel enige tijd zal vergen, hoeven we nog steeds geen afscheid te nemen van de VAR.