Terug naar overzicht
28 april 2015

VAR, BGL en alternatief voor BGL

Staatssecretaris Wiebes van Financiën wil het wetsvoorstel Beschikking geen Loonheffingen (BGL) wijzigen. Hij heeft hierover een brief gestuurd naar de Tweede Kamer. Aanleiding voor de wijziging waren de alternatieven die vakbonden, zzp-organisaties en werkgeversorganisaties hebben voor de BGL. Een belangrijke wijziging is

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Staatssecretaris Wiebes van Financiën wil het wetsvoorstel Beschikking geen Loonheffingen (BGL) wijzigen. Hij heeft hierover een brief gestuurd naar de Tweede Kamer. Aanleiding voor de wijziging waren de alternatieven die vakbonden, zzp-organisaties en werkgeversorganisaties hebben voor de BGL. Een belangrijke wijziging is dat de webmodule verdwijnt. In het originele wetsvoorstel zou er sprake zijn van vragenlijsten in een webmodule. Als die vragen waren beantwoord, zou duidelijk worden of er loonheffingen ingehouden moesten worden. Die vragenlijsten wil de Staatsecretaris vervangen door overeenkomsten.

Belangenorganisaties van opdrachtgevers en zzp’ers, maar ook individuele opdrachtgevers en zzp’ers kunnen overeenkomsten voorleggen aan de Belastingdienst. De Belastingdienst beoordeelt deze overeenkomsten op basis van bestaande wet- en regelgeving en geeft vervolgens uitsluitsel of de opdrachtgever loonheffing moet afdragen. De overeenkomsten zullen ook worden gepubliceerd, zodat meerdere betrokkenen er gebruik van kunnen maken. Uiteraard moet de praktijk wel aansluiten bij de inhoud van een overeenkomst, anders kan de Belastingdienst een naheffing opleggen.

Als de Kamers akkoord gaan met het gewijzigde wetsvoorstel, dan wordt de nieuwe systematiek per 2016 ingevoerd. Tot die tijd kan de VAR worden gebruikt. De brief van de Staatssecretaris met een toelichting op de voorgestelde wijzigingen kunt u hier lezen.