Terug naar overzicht
04 februari 2013

Van Leeuwen convenant voor Pensioenen (februari 2013)

 

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Op 11 oktober 2009 werd te Den Haag het Van Leeuwen Convenant ondertekend. Eén van de contractspartijen is het Verbond van Verzekeraars, die met de ondertekening al haar leden aan het Convenant verbond. Het Van Leeuwen Convenant moet er voor zorgen dat alle werknemers toegang hebben tot aan arbeid gerelateerde verzekeringen. Door de Wet op de Medische Keuringen kunnen werknemers niet medisch worden beoordeeld en vormen daardoor een niet in te schatten risico voor de verzekeraar. Uitsluitingsclausules moesten tot 2010 voorkomen dat werknemers kort nadat de dekking was ingegaan ‘ineens’ recht op uitkering kregen. Een ongewenst effect was echter dat het gebruik van uitsluitingsclausules een drempel kon vormen voor de toegang tot betaalde arbeid en de mobiliteit op de arbeidsmarkt van mensen met een gezondheidsbeperking. Het convenant regelde onder andere dat:

  • carenztijden niet meer worden gebruikt bij aan arbeid gerelateerde verzekeringen;
  • de werknemer die bij aanvang niet kan werken door ziekte of ongeval pas na 4 weken herstel onder de arbeidsongeschiktheidsdekking valt;
  • het uitlooprisico bij arbeidsongeschiktheidsverzekeringen die niet onder regime van Pensioenwet vallen inclusief WGA-hiaatverzekeringen volledig gedekt is tot de verzekerde eindleeftijd. Dit geldt ook voor wijzigingen in mate van arbeidsongeschiktheid.

Nu hebben het Verbond van Verzekeraars en de Pensioenfederatie ook enkele afspraken gemaakt. Voor de arbeidsongeschiktheidsdekking zijn de belangrijkste daarvan dat uitlooprisico volledig wordt gedekt en dat er geen carenztijden worden gehanteerd. Er is echter een verschil: als een werknemer binnen 4 weken na intrekking van de uitkering of na de keuring waar < 35% arbeidsongeschiktheid werd vastgesteld, alsnog in de WIA belandt, dan ligt de dekking bij de ‘oude’ pensioenuitvoerder. Treedt de toename na die periode van 4 weken in dan is de arbeidsongeschiktheid bij de nieuwe pensioenuitvoerder gedekt. Een ander punt van aandacht is dat het van leeuwenconvenant geldt voor alle verzekeraars die zijn aangesloten bij het Verbond van Verzekeraars. Het Convenant over dekking van arbeidsongeschiktheidspensioen zal ook weer gelden voor die verzekeraars, maar de pensioenfederatie kan pensioenfondsen niets dwingend opleggen. Hopelijk zal dat in de praktijk geen verschil uitmaken.