Terug naar overzicht
21 juni 2013

Vakantietip

Vanaf volgend jaar betalen werkgevers voor de Ziektewetuitkeringen en WGA-uitkeringen van hun ex-flexwerknemers. Het UWV stuurt vanaf maand mei tot september dit jaar  overzichten van Ziektewet instroom in 2012 naar werkgevers. Op basis van die instroom zal UWV de premies per 2014 baseren.  De werkgever zal in zijn administratie moeten duiken bij de controle van het overzicht. Als er een onbekende werknemer op het overzicht staat, of een ten onrechte toegerekende uitkering, dan is het zaak om adequaat te reageren.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Vanaf volgend jaar betalen werkgevers voor de Ziektewetuitkeringen en WGA-uitkeringen van hun ex-flexwerknemers. Het UWV stuurt vanaf maand mei tot september dit jaar  overzichten van Ziektewet instroom in 2012 naar werkgevers. Op basis van die instroom zal UWV de premies per 2014 baseren.  De werkgever zal in zijn administratie moeten duiken bij de controle van het overzicht. Als er een onbekende werknemer op het overzicht staat, of een ten onrechte toegerekende uitkering, dan is het zaak om adequaat te reageren. Binnen vier weken na ontvangst kan de werkgever namelijk de uitkeringsbeschikking van zo’n ex-werknemer opvragen. Tegen die beschikking is het vervolgens mogelijk om bezwaar aan te tekenen. Het is sowieso zinvol om de onderliggende dossiers op te vragen, aangezien deze inzicht geven in de duur van de toekenning en de hoogte van de uitgekeerde bedragen.

Gezien de UWV planning is het goed mogelijk dat de overzichten in de vakantieperiode op de bedrijfsdeurmat vallen. Hopen dus dat degene die belast is met controle dan niet op de camping zit. Zorg in die periode dus voor adequate vervanging!

Op basis van deze instroominformatie over 2012 en de eigen informatie over de instroom van dit jaar is een goede inschatting van het risico te maken. Als in september vervolgens de premieberekening van het UWV bekend is (de parameters van de Werkhervattingskas), dan weet de werkgever waar hij aan toe is. Eigen risicodragen voor de Ziektewet kan overigens ook met schade interessant zijn: anders dan bij de WGA hoeft bestaande schade niet ‘meegenomen te worden’. N.b. let op de tijdige aanvraag van eigen risicodragerschap!