Terug naar overzicht
25 juli 2014

Vakantiedagen bij ziekte uitbetalen

Vakantiedagen opnemen in geld is niet toegestaan zo lang een dienstverband loopt. De enige mogelijkheid daartoe is als in een (collectieve) arbeidsovereenkomst is geregeld dat die mogelijkheid bestaat en dan mag het alleen gaan om bovenwettelijke vakantiedagen. Dit zijn dus vakantiedagen waar de werknemer recht op heeft boven het aantal van viermaal zijn arbeidsduur per week. Zodra een dienstverband eindigt ligt het anders.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Vakantiedagen opnemen in geld is niet toegestaan zo lang een dienstverband loopt. De enige mogelijkheid daartoe is als in een (collectieve) arbeidsovereenkomst is geregeld dat die mogelijkheid bestaat en dan mag het alleen gaan om bovenwettelijke vakantiedagen. Dit zijn dus vakantiedagen waar de werknemer recht op heeft boven het aantal van viermaal zijn arbeidsduur per week. Zodra een dienstverband eindigt ligt het anders. Een werknemer heeft dan recht op uitbetaling van de opgebouwde, maar nog niet genoten vakantiedagen. Bij ziekte wordt wettelijk 70% van het loon doorbetaald. Deze loondoorbetaling wordt in het eerste jaar van ziekte vaak aangevuld, in het tweede ziektejaar is doorbetaling van 70% van het loon gebruikelijk. Je kan je dus afvragen of over de vakantiedagen die bij ziekte zijn opgebouwd, ook 70% moet worden uitbetaald. Dat heeft een werkgever in ieder geval gedaan. Deze werkgever  betaalde over opgebouwde vakantierechten in het tweede ziektejaar 70% uit toen een werkneemster na twee jaar ziekte werd ontslagen. De werkneemster was het niet met de gang van zaken eens en is naar de rechter gestapt.

De kantonrechter vindt dat de werkneemster gelijk heeft. Tijdens vakanties moet een werknemer een beloning krijgen die vergelijkbaar is met het loon tijdens werken. Het loon dat tijdens vakanties wordt doorbetaald is vervolgens het uitgangspunt bij het uitbetalen van die vakantiedagen.