Terug naar overzicht
30 maart 2015

Vaccinatie in de RI&E

Een werkgever zorgt voor veilige arbeidsomstandigheden en zorgt dat er maatregelen worden genomen om beroepsziekten te voorkomen. Dat kan ook zijn door middel van vaccinatie. Het aantal gemelde beroepsziekten veroorzaakt door biologische agentia ligt per jaar gemiddeld rondom de 100. Biologische agentia zijn

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Een werkgever zorgt voor veilige arbeidsomstandigheden en zorgt dat er maatregelen worden genomen om beroepsziekten te voorkomen. Dat kan ook zijn door middel van vaccinatie. Het aantal gemelde beroepsziekten veroorzaakt door biologische agentia ligt per jaar gemiddeld rondom de 100*. Biologische agentia zijn micro-organismen en andere dragers van plantaardige of dierlijke herkomst die bij blootstelling ernstige gezondheidsrisico's kunnen opleveren, denk bijvoorbeeld aan de Q-koorts. Naar aanleiding van de laatste uitbraak van Q-koorts heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de Gezondheidsraad gevraagd om een afwegingskader voor vaccinatie in arbeidsomstandigheden te ontwikkelen. Inmiddels is dit kader opgeleverd en door minister Asscher gepubliceerd.

Het kader waarmee een werkgever kan bepalen of vaccinatie van de werknemer van belang is voor zijn optimale bescherming omvat volgens de Gezondheidsraad vier criteria:

  1. De beroepsmatige blootstelling aan het infectieuze agens kan leiden tot een niet te verwaarlozen extra risico op ziekte bij de individuele werknemer.
  2. De vaccinatie van de werknemer leidt tot een aanmerkelijke vermindering van het extra risico op ziekte.
  3. Eventuele nadelige gezondheidseffecten van de vaccinatie (bijwerkingen) doen geen belangrijke afbreuk aan de gezondheidswinst.
  4. De gezondheidswinst voor de werknemer weegt op tegen de last die de werknemer door de vaccinatie ondervindt.

Als aan alle criteria wordt voldaan, maakt vaccinatie volgens de Raad deel uit van de optimale bescherming van de werknemer.

Asscher hoopt dat branches waar het risico op besmetting zich voordoet zelf vaccinatieafwegingen maken. Hij gaat in ieder geval niet over tot vaccinatieverplichting omdat dit een te vergaande inbreuk op het zelfbeschikkingsrecht is. Als een werknemer niet gevaccineerd wil worden, dan moeten werkgever en werknemer een andere oplossing bedenken. Weigering van vaccinatie kan geen negatieve rechtspositionele consequenties hebben voor werknemers

Overigens hebben meerdere branches zoals ziekenhuizen en dierenartspraktijken voorschriften over biologische agentia opgenomen in hun arbocatalogi. Als aanvulling daarop zal het afwegingskader voor vaccinatie een plek in de RI&E moeten krijgen.

* bron: Arboportaal.nl