Terug naar overzicht
29 september 2014

Vaarwel VAR

Als iemand wordt ingehuurd om werk te verrichten dan kan het een werknemer zijn of een zelfstandige. Dat maakt nogal veel uit voor belastingen en werknemersverzekeringen. Daarom is het van belang dat

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Als iemand wordt ingehuurd om werk te verrichten dan kan het een werknemer zijn of een zelfstandige. Dat maakt nogal veel uit voor belastingen en werknemersverzekeringen. Daarom is het van belang dat vooraf bekend is of degene die aan het werk gaat zelfstandige is of niet. Momenteel hebben we daar de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) voor. Deze verklaring heeft, zeker sinds de uitbreiding rechtsgevolgen VAR WUO en DGA, de onzekerheid voor opdrachtgevers weggenomen. Voor opdrachtnemers blijft echter onzekerheid bestaan of hun arbeidsrelatie achteraf als ondernemerschap wordt aangemerkt. In zo’n geval volgt een eenzijdige naheffing. Om meer duidelijkheid vooraf te creëren heeft de overheid besloten tot de ontwikkeling van een webmodule waarbij partijen zelf de beoordeling van de arbeidsrelatie kunnen toetsen.

Het is de bedoeling dat de zelfstandige een aantal vragen over de aan te nemen opdracht in de webmodule invult. De antwoorden kunnen leiden tot een beschikking geen loonheffing (BGL). De opdrachtgever zal deze beschikking vervolgens moeten controleren voordat hij de opdracht daadwerkelijk verstrekt. Zo zijn beide partijen verantwoordelijk gemaakt.

Heel mooi, maar de Raad van State heeft toch enkele kritische noten geplaatst bij de nieuwe werkwijze. De Raad vraagt zich af welk probleem er nou opgelost gaat worden. Zij stelt dat ZZP’ers moelijker aan de bak gaan komen als de opdrachtgever verantwoordelijk wordt gemaakt met het risico op navorderingen. Ook twijfelt de Raad erover of een webmodule zo goed kan zijn dat deze vooraf al duidelijkheid kan geven.

Wat de Tweede Kamer ervan vindt kan staatssecretaris Wiebes aanstaande woensdag (1-10-2014) vernemen tijdens het overleg van de vaste commissie voor Financiën. Wij zullen voor u meeluisteren.