Terug naar overzicht
21 juni 2013

Uniform loonbegrip en excedentverzekering

Het uniforme loonbegrip dat dit jaar is ingegaan heeft op een specifieke verzekeringsvorm een bijzondere uitwerking. Zoals u weet is het uniforme loonbegrip een samenvoeging van loon voor loonheffing, Zorgverzekeringswetbijdrage en de sociale verzekeringswetten. Deze loonbegrippen zijn nu allemaal gelijk. Dit houdt in dat loondelen die voor de loonbelasting relevant waren maar voor de werknemersverzekeringen niet, dankzij het uniforme loonbegrip nu wel meetellen bij de bepaling van het sociaal verzekeringsloon. Het meest opvallende element hierin is de auto van de zaak.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Het uniforme loonbegrip dat dit jaar is ingegaan heeft op een specifieke verzekeringsvorm een bijzondere uitwerking. Zoals u weet is het uniforme loonbegrip een samenvoeging van loon voor loonheffing, Zorgverzekeringswetbijdrage en de sociale verzekeringswetten. Deze loonbegrippen zijn nu allemaal gelijk. Dit houdt in dat loondelen die voor de loonbelasting relevant waren maar voor de werknemersverzekeringen niet, dankzij het uniforme loonbegrip nu wel meetellen bij de bepaling van het sociaal verzekeringsloon.

Het meest opvallende element hierin is de auto van de zaak. De fiscale bijtelling zorgt voor een verhoging van de grondslag van de sociale verzekeringswetten. Hierdoor wordt het verzekeringsloon van iemand met een auto van de zaak hoger. Werknemers die voorheen onder de grens van het gemaximeerde dagloon zaten, kunnen hierdoor boven de grens van het maximum dagloon uitkomen. Een werknemer die in dit geval dus zonder een loonswijziging boven deze grens uitkomt, kan in aanmerking komen voor een WIA-excedentregeling. Deze regelingen worden vaak toegezegd aan werknemers met een loon boven het maximum dagloon. Omdat het een toezegging betreft, is er sprake van een Pensioenwet-regeling.  Er moet dus een startbrief verstrekt worden, een Uniform Pensioenoverzicht etc.  Het is maar de vraag of werkgevers deze consequentie van het uniforme loonbegrip hebben doorzien. Tijd voor controle?