Terug naar overzicht
21 juni 2013

Uitlooprisico Nationale Nederlanden

Eind mei hebben we in de Digi-kwest aandacht besteed  aan de dekking van uitloop op een WGA eigen risicodragersverzekering bij een bedrijfsovername. Vanuit onze adviesondersteuning aan het intermediair krijgen wij hier geregeld vragen over. Eén van die vragen betrof een dossier van Nationale Nederlanden. In dat dossier maakte Nationale Nederlanden met een uitgebreide mailwisseling inclusief juridische onderbouwing duidelijk, dat uitloop bij bedrijfsovername niet gedekt is.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Eind mei hebben we in de Digi-kwest aandacht besteed  aan de dekking van uitloop op een WGA eigen risicodragersverzekering bij een bedrijfsovername. Vanuit onze adviesondersteuning aan het intermediair krijgen wij hier geregeld vragen over. Eén van die vragen betrof een dossier van Nationale Nederlanden. In dat dossier maakte Nationale Nederlanden met een uitgebreide mailwisseling inclusief juridische onderbouwing duidelijk, dat uitloop bij bedrijfsovername niet gedekt is. De schadeclaim bij het bewuste dossier werd afgewezen.  Ook aanvullende vragen door de adviseur aan de verzekeraar leidden niet tot een wijziging van dit standpunt. 

Voor ons was dit de reden om de adviesmarkt in algemene zin te waarschuwen voor bijzondere bepalingen of onduidelijkheden in de verzekeringsdekking rond eigen risicodragen en bedrijfsovername. Naar aanleiding van het bericht in de Digi-kwest heeft Nationale Nederlanden aangegeven dat  het uitlooprisico gelukkig wel onder de dekking van hun WGA eigen risicodragersverzekering valt. Deze berichtgeving is door hen naar buiten gebracht:

Onlangs heeft Enkwest onderstaand standpunt van NN gepubliceerd.

Hierin beweert men dat Nationale-Nederlanden geen uitloopdekking biedt indien een bedrijf door een ander bedrijf wordt overgenomen. Wij waren enigszins verrast door deze publicatie. Inmiddels zijn wij er ook achter op basis van welk dossier deze uitspraak mogelijk gedaan is. De publicatie heeft begrijpelijk nogal wat vragen opgeroepen bij enkele van jullie en vraagt terecht om duidelijkheid.

Indien een bedrijf die bij Nationale Nederlanden verzekerd is voor het eigen risicodragerschap in zijn geheel wordt overgenomen door een ander bedrijf en de polis daarom niet meer kan worden voortgezet omdat de verzekeringnemer niet meer bestaat dan zal de nieuwe onderneming, ook wel verkrijger genoemd, volgens de WIA wetgeving verantwoordelijk worden gesteld voor de WGA-schades van de voormalige eigen risicodrager.

In tegenstelling tot hetgeen wordt beweert dekt Nationale-Nederlanden wel degelijk de schades, die zijn ontstaan in de periode dat de overgenomen werkgever bij Nationale-Nederlanden verzekerd was, in het kader van het zgn. uitlooprisico.
 

De uitloopschade in het dossier waar het verhaal mee begonnen is, wordt nu ook vergoed. Eind goed al goed.