Terug naar overzicht
04 februari 2013

Uit onderzoek blijkt: werkgevers lopen onnodig veel financiële risico’s (februari 2013)



 

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Regelmatig komen er opmerkelijke nieuwsberichten langs waarin de veelbelovende passage: ‘uit onderzoek blijkt…’ een rol speelt. Enkwest duikt in de nieuwsberichten en de achterliggende onderzoeken om te beoordelen of de soep zo heet is als deze wordt opgediend. Deze keer een onderzoek van Markteffect.

Gerenommeerd onderzoeksbureau Markteffect heeft 400 MKB ondernemers een aantal multiplechoicevragen voorgelegd over situaties die dagelijks op de werkvloer voorkomen. In veel gevallen konden de ondernemers het goede antwoord niet spontaan geven. Voorbeelden van die dagelijks voorkomende situaties: iemand loopt een dagje mee en raakt gewond voordat de arbeidsovereenkomst is getekend, of: een oud-medewerker geeft na vier jaar aan dat hij destijds onder het minimumloon betaald is geweest.

De alarmerende conclusie van de opdrachtgever van het onderzoek is dat de kennislacune grote financiële consequenties kan hebben voor zowel de werkgever als de werknemer. Deze opdrachtgever stelt verder dat ondernemers het goed regelen van personeelszaken weinig tot geen aandacht geven. De oplossing zal waarschijnlijk bij deze opdrachtgever zelf te vinden zijn. Het betreft namelijk payrollorganisatie Please. Bij deze payrollorganisatie wordt feitelijk het complete pakket aan HR-activiteiten van de werkgever overgenomen tegen een vaste fee.  Dat ondernemers gerust bij hen terecht kunnen blijkt overigens uit een onderzoek dat zij in 2011 door Markteffect lieten verrichten. Daarin werd onderzocht of de medewerkers van de klanten van Please tevreden over hen waren. Inderdaad, die waren erg tevreden.

Is uw oog ook gevallen op een opmerkelijk onderzoek? Laat het ons weten!