Terug naar overzicht
14 april 2013

Uit onderzoek blijkt: Nederland verzuimt minder. Of meer. (april 2013)

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Regelmatig komen er opmerkelijke nieuwsberichten langs waarin de veelbelovende passage: ‘uit onderzoek blijkt…’ een rol speelt. Enkwest duikt in de nieuwsberichten en de achterliggende onderzoeken om te beoordelen of de soep zo heet is als deze wordt opgediend. Deze keer een onderzoek van arbodienst 365.

‘Uit een deze week gepubliceerde analyse van 365 onder ruim 1 miljoen werknemers blijkt dat werkend Nederland 2013 is begonnen met een hoger verzuim dan vorig jaar.

In het eerste kwartaal van 2013 was het verzuim 5,1 procent in vergelijking met 4,8 procent in het eerste kwartaal van 2012. Werknemers meldden zich vaker ziek dan in het eerste kwartaal van 2012, maar de gemiddelde verzuimduur was korter. Dit duidt op meer kortdurend verzuim.’ Volgens 365 hebben werknemers last van de aanhoudende winter en geven nog steeds griep op als reden van verzuim. Verder zou overbelasting een grote verzuimoorzaak zijn gezien de toename van kortdurend verzuim is. Werknemers moeten blijkbaar even bijtanken. De arbodienst geeft aan dat er in 2012 al sprake was van een verdubbeling van verzuim door stressklachten en mogelijk zet die trend dus door. Voortdurende stressklachten op termijn leiden tot langdurig verzuim, zo waarschuwt 365.

Meer verzuim dus, maar niet volgens Arbo Unie. Deze arbodienst stelt dat er juist minder verzuim is. Dat komt niet omdat werknemers minder ziek zijn, maar zich niet ziek durven te melden uit angst hun baan te verliezen.

De ene reorganisatie is nog niet achter de rug, of de andere ligt alweer in het verschiet. Ondertussen moet er méér werk worden gedaan met minder mensen. Er zijn maar weinig bedrijfstakken die gevrijwaard blijven van de gevolgen van de crisis. Zo vertelt de Arbo Unie aan het Algemeen Dagblad. Je zou verwachten dat door de toegenomen druk het ziekteverzuim oploopt. Het tegendeel is waar. Het officiële cijfer ligt nu rond de 4 procent en gaat eerder omlaag, dan omhoog aldus de arbodienst.

Het lukt ons niet helemaal om deze twee uitkomsten met elkaar te verenigen. We stellen daarom voor om te middelen en bij deze vast te stellen dat er meer stress is, maar desondanks het verzuim redelijk stabiel is. Daarbij zij opgemerkt dat onze vaststelling niet gebaseerd is op enige vorm van onderzoek.