Terug naar overzicht
24 februari 2014

Tweede spoor voor Ziektewet

Werkgevers zijn verantwoordelijk voor instroom in de Ziektewet van ex-werknemers. Dit zijn bijvoorbeeld werknemers met een tijdelijk contract die ziek uit dienst zijn gegaan. Met uitzondering van de nawerkingsregeling zijn

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Werkgevers zijn verantwoordelijk voor instroom in de Ziektewet van ex-werknemers. Dit zijn bijvoorbeeld werknemers met een tijdelijk contract die ziek uit dienst zijn gegaan. Met uitzondering van de nawerkingsregeling zijn deze werknemers ziek geworden toen ze nog een dienstverband hadden. Tijdens dat dienstverband heeft een werkgever re-integratieverantwoordelijkheden en hoe ver die gaan werd onlangs duidelijk bij een uitspraak van Rechtbank Gelderland.

In de zaak kreeg een werkgever een verhaalssanctie opgelegd door het UWV omdat er te laat was gestart met een tweede spoor traject. De werknemer was werkzaam op basis van arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd en op 3 januari 2011 uitgevallen voor zijn werk. De bedrijfsarts heeft op 11 augustus 2011 aangegeven dat re-integratie in het eigen werk niet haalbaar was. Het dienstverband is vervolgens op 31 januari 2012 geëindigd waarna de werknemer een Ziektewetuitkering en de werkgever een verhaalssanctie van het UWV kreeg.

Het UWV vindt dat de werkgever vanaf 11 augustus een tweede spoortraject had moeten inzetten. De werkgever is het niet met deze sanctie eens. Enerzijds omdat er nog geen jaar ziekte voorbij was en anderzijds dat er gezien het naderende einde van het dienstverband geen uitgebreid traject met een re-integratiebureau van de werkgever verwacht mag worden.

De rechtbank vindt van wel. Gelet op de informatie van de bedrijfsarts van 11 augustus 2011 had het de werkgever duidelijk moeten zijn dat een hervatting in het eerste spoor niet meer mogelijk was en dat in ieder geval ook gekeken had moeten worden naar re-integratie in het tweede spoor. Die tweede spoorre-integratie moet niet per se pas na een jaar van ziekte, na het opschudmoment,  ingezet worden. Ook in loonsanctiezaken onder de Wet WIA is het immers mogelijk dat het tweede spoortraject moet worden ingezet voordat sprake is van één jaar ziekte. De werkgever had dus eerder met de tweede spoor moeten beginnen en had voor (mede)financiering bij het UWV kunnen aankloppen.

.De hele uitspraak vindt u hier