Terug naar overzicht
06 februari 2023

Tulpenfonds en de verplichte AOV

Begin februari stuurt het Tulpenfonds een persbericht uit over een nieuw vangnet voor zelfstandig ondernemers. Het gaat om een combinatie van een schenkkring en een arbeidsongeschiktheidsverzekering die dekking biedt tot de AOW-gerechtigde leeftijd. Het Tulpenfonds lijkt daarmee in te spelen op de verplichte AOV.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

De eerste twee jaar van arbeidsongeschiktheid wordt opgevangen binnen een schenkkring of, zoals het Tulpenfonds het noemt: crowdsurance. Het verschil met een ‘normale’ schenkkring is dat de deelnemers anoniem blijven voor elkaar. Na een wachttijd van zes weken ontvangt een arbeidsongeschikte zelfstandige periodiek een bedrag vanuit de schenkkring. Er kan gekozen worden voor maandbedragen van minimaal 1.000 tot maximaal 3.000 euro. Als tegenprestatie betaalt de deelnemer maandelijks maximaal 5% van het gekozen bedrag.

Voor de periode van arbeidsongeschiktheid na twee jaren is er een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ook hier kan worden gekozen voor een verzekerd bedrag met als maximum 70% van het voorlaatste jaarinkomen. De dekking is op basis van passende arbeid. De verzekering kent enkele aanvullende diensten zoals eenvoudige gezondheidschecks, een casemanager en onder voorwaarden vergoeding van re-integratiekosten. De maximale uitkeringsperiode bij arbeidsongeschiktheid is tot de wettelijke AOW-leeftijd, of een andere eindleeftijd indien die eerder is bereikt. Risicodrager van deze verzekering is iptiQ, onderdeel van Swiss Re.

Met een uitkering tot de eindleeftijd speelt het Tulpenfonds mogelijk in op de komst van de verplichte AOV voor zelfstandigen. Volgens planning zou het kabinet eind vorig jaar overeenstemming moeten hebben bereikt met de sociale partners over de inhoud van die verplichte AOV. Minister Van Gennip werkt momenteel twee AOV-varianten uit; een variant met opt-out-regeling en een zonder. De opt-out-regeling geldt voor de ondernemers die een eigen, minimaal gelijkwaardige verzekering hebben. Aangezien een verplichte AOV een eindleeftijd zal hebben die gelijk is aan de AOW-leeftijd, zal een gelijkwaardige verzekering ook die leeftijd moeten hebben. In die zin voldoet het Tulpenfonds nu aan die voorwaarde. Het is echter niet heel waarschijnlijk dat die opt-out-regeling er gaat komen. De ‘voors- en tegens’ worden binnenkort gepresenteerd en dan kan met de Tweede Kamer gefundeerd een keuze worden gemaakt. Van Gennip heeft echter al aangegeven dat de verplichte AOV met opt-outregeling zeer complex is. Iets waar de beoogde uitvoerders (Belastingdienst en UWV) zeker niet op zitten te wachten.