Terug naar overzicht
11 mei 2015

Transitiekosten en inzetbaarheidskosten

Vanaf juli 2015 gaan we te maken krijgen met transitievergoedingen zodra een dienstverband tegen de wil van een werknemer wordt beëindigd. Op de transitievergoeding kunnen kosten in mindering worden gebracht

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Vanaf juli 2015 gaan we te maken krijgen met transitievergoedingen zodra een dienstverband tegen de wil van een werknemer wordt beëindigd. Op de transitievergoeding kunnen kosten in mindering worden gebracht voor bijvoorbeeld scholing of outplacement. In de periode van loondoorbetaling bij ziekte doen de werkgever en werknemer er alles aan om een werknemer te re-integreren. De kosten daarvan zijn voor de werkgever. Je zou dus denken dat die kosten, hoe anders te bestempelen dan transitiekosten, van de transitievergoeding afgetrokken zouden kunnen worden. Minister Asscher heeft naar aanleiding van Kamervragen over dit onderwerp duidelijk gemaakt dat die kosten op hele andere regelgeving zijn gebaseerd en los van de transitievergoeding gezien moeten worden.

Inmiddels is het Besluit voorwaarden in mindering brengen kosten op transitievergoeding in het Staatsblad gepubliceerd. Dit besluit moet duidelijk maken welke transitiekosten en inzetbaarheidskosten in mindering gebracht kunnen worden. Wie denkt dat er in dit besluit expliciet wordt ingegaan op inzetbaarheidskosten die gemaakt worden in het kader van re-integratie van zieke werknemers komt bedrogen uit. We moeten het dus doen met het antwoord van Asscher. Dat antwoord kunt u hier lezen. Het besluit kunt u hier vinden.