Terug naar overzicht
07 januari 2013

Technostress gaat geld kosten (januari 2013)

 

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Verzuim en arbeidsongeschiktheid kost veel geld. Als verzuim werkgerelateerd is, kan de rekening extra oplopen, bijvoorbeeld in de vorm van een schadeclaim van de werknemer. Had de werkgever maar voor veilige arbeidsomstandigheden moeten zorgen. Dan moet de werkgever natuurlijk wel weten wat voor risico’s hij in huis heeft. Die risico’s staan als het goed is beschreven in de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) van het bedrijf. Deze RI&E moet altijd actueel zijn. Nieuwe risico’s moeten dus ook aandacht krijgen. FNV en de Universiteit van Amsterdam hebben zo’n nieuw risico ontdekt: Technostress.

Dit werkgerelateerde risico heeft te maken met de druk op werknemers om altijd bereikbaar te zijn. Steeds vaker checken werknemers ook buiten de reguliere arbeidstijden hun smartphone, iPad of laptop op eventueel binnengekomen werkberichten. Volgens een literatuurstudie van de universiteit en een enquête van FNV geeft een derde van de werknemers aan dat het werk er door mobiele apparatuur niet gemakkelijker op is geworden, maar complexer en intensiever. Ook blijkt volgens deze instanties dat de laptop terrein verliest en steeds meer handelingen op de telefoon worden gedaan. Voortdurend werken op deze kleine apparatuur geeft nieuwe gezondheidsrisico’s, waaronder een vergrote kans op RSI-achtige klachten en concentratieverlies, zo valt te lezen in het rapport van de universiteit.

De nieuwe hulpmiddelen zijn dus handig, zeker voor de aanhangers van Het Nieuwe Werken, maar kunnen een risico met zich meebrengen. Werkgevers doen er daarom goed aan om afspraken te maken over bereikbaarheid en het versturen van berichten buiten werktijd om.

Het volledige onderzoeksrapport van de Universiteit van Amsterdam kunt u hier lezen.